Slăbirea monedelor poate stimula revenirea economiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deprecierile accentuate ale monedelor au tendinţa de a stimula revenirea creşterii economice şi nu de a alimenta declinul Produsului Intern Brut, se arată într-un raport al Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), citat de Bloomberg.

Deşi colapsul monedei este asociat cu pierderi permanente de aproximativ 6% din PIB, scăderea economiei apare, de obicei, înaintea deprecierii monetare.

„Aceasta sugerează că nu colapsul monedei duce la scăderea produsului, ci factorii care au dus la depreciere. Pentru a înţelege pe deplin ce implicaţii are asupra activităţii economice colapsul monedelor este important să examinezi cu atenţie toate evenimentele care înconjoară episodul", a explicat Camilo Tovar, analist al instituţiei.

Astfel, efectele pozitive asupra PIB ale unei monede slabe, precum ieftinirea produselor locale în comparaţie cu cele importante, le pot contrabalansa pe cele negative, precum creşterea inflaţiei.

Euro s-a depreciat cu 20% în raport cu dolarul între 25 noiembrie 2009 şi săptămâna trecută, în contextul în care îngrijorările investitorilor legate de deficitele bugetare-record în mai multe state dezvoltate. În prezent, euro este cotat de Banca Centrală Europeană la 1,2127 dolari, în cădere semnificativă comparativ cu nivelul de 1,5 dolari atins la începutul lunii decembrie din 2009. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite