Situaţia Greciei trage în jos şi băncile elene din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de rating Moody’s a revizuit în scădere sau a pus supraveghere cu implicaţii negative calificative ale băncilor National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank, Agricultural Bank of Greece (ATEbank) şi Emporiki Bank of Greece, toate cu activităţi în România.

Decizia este motivată de retrogradarea calificativului de ţară al Greciei de la “A2” la “A3” şi plasarea ratingurilor statului elen sub supraveghere. Moody’s a revizuit în scădere calificativele pentru datorii şi depozite ale NBG, la “A3/P-2”, de la “A2/P-1” şi le-a menţinut sub analiză.

Totodată, agenţia a pus sub supraveghere şi calificativele pentru depozite şi datorii pe termen lung ale EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank, ATEbank şi Emporiki.

Ratingurile Marfin Egnatia Bank, de asemenea prezentă în România, nu sunt afectate de această decizie, întrucât nu încorporează eventualitatea unui sprijin din partea statului.

Scăderea calificativului Greciei a determinat revizuirea negativă a indicatorului pentru suport sistemic (systemic support indicator - SSI), iar o nouă coborâre a ratingului de ţară ar determina o nouă ajustare a SSI, folosit la calcularea ratingurilor băncilor.

Analiştii Moody’s au revizuit în scădere ratingurile obligaţiunilor NBG pe termen mediu, garantate de stat, la “A3/Prime-2”, iar cele negarantate cu prioritate sau subordonate la “A3”. Toate aceste calificative rămân sub supraveghere cu implicaţii negative.

În cazurile EFG, Alpha Bank şi Emporiki, Moody’s a pus sub supraveghere calificativele pentru depozite pe termen lung (“A3”), respectiv pentru obligaţiuni cu prioritate la plată (“A3”) sau subordonate (“Baa1”). Instituţia a retrogradat ratingul obligaţiunilor pe termen mediu garantate de stat la “A3/Prime-2” pentru EFG şi la “A3” pentru Alpha Bank.

Pentru Piraeus Bank şi ATEbank, agenţia a plasat sub monitorizare calificativele pentru depozite pe termen lung (“Baa1”) şi cele pentru obligaţiuni cu prioritate la plată (“Baa1”) sau subordonate (“Baa2”). Moody’s se aşteaptă să încheie analiza din perioada de supravegehre în următoarele trei luni, potivit practicilor agenţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite