Situatia macroeconomica reintra sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Inflatia pe primele luni s-a situat sub prognozele BNR * Muncitorii romani din strainatate continua sa puna umarul la echilibrul balantei de plati a Romaniei

Datele statistice sugereaza ca situatia macroeconomica reintra sub control si avem toate sansele sa atingem obiectivul unei inflatii de 9 la suta in acest an, a afirmat ieri, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. El si-a argumentat declaratia prin evolutia buna a procesului de dezinflatie: "Pe primele doua luni, nivelul cumulat al inflatiei a fost de 1,7 la suta, inferior celui prognozat de banca centrala. Datele preliminare arata ca si luna martie se anunta mai buna decat am estimat noi", a spus Isarescu. "Cei care sustin ca dezinflatia depinde de politica veniturilor au dreptate", a avertizat, discret, guvernatorul. El a refuzat sa ofere detalii despre prognozele BNR privind rata inflatiei in urmatoarele luni, dar, surprinzator, a afirmat ca, daca evolutiile actuale se mentin si in urmatorul trimestru, am putea sa obtinem o rata a inflatiei chiar si sub 9 la suta in 2004. "Avem sanse sa obtinem o inflatie in jur de noua la suta, putin peste sau chiar sub", a spus Isarescu. Cat despre dezechilibrul deficitului de cont curent, reflectie a derapajelor macro aparute inca din vara anului trecut, Isarescu a precizat ca problema consta nu atat in nivelul acestuia, cat in finantarea sa. "Romania trebuie sa faca analiza de detaliu a modului de finantare a deficitului de cont curent", a spus guvernatorul. El a dat ca exemplu Bulgaria, unde, desi deficitul de cont curent este de 8,5 la suta din PIB (fata de 5,8 la suta in Romania), finantarea sa se asigura in proportie de 80 la suta prin investitii straine directe, in timp ce in Romania procentajul finantarii prin investitii este de doar 50 la suta. In viziunea optimista a guvernatorului, Romania poate obtine in 2004 in acelasi timp o rata a inflatiei de 9 la suta, o crestere economica de peste 5 la suta si un deficit de cont curent de maximum 5,5 la suta.
Sa nu stimulam delasarea!
Intrebat care sunt riscurile ca aceasta revenire a situatiei macro sa nu fie una de durata, Isarescu a explicat ca pericolul poate veni din lipsa de reactie a economiei. "Daca acest proces de reducere graduala a inflatiei in loc sa stimuleze economia, dand timp reformelor structurale, stimuleaza delasarea (n.r. - in adoptarea reformelor si a companiilor la schimbarile pietei), atunci e bine sa apasam mai tare pe pedala dezinflatiei", a precizat oficialul BNR. Cum ar trebui sa arate indicatorii economici in perioada urmatoare pentru ca situatia macro sa ramana pe fagasul normal? "Daca cresterea sustenabila a exporturilor va continua si in martie, ar fi o confirmare a faptului ca s-a schimbat ceva in structura acestora", a spus Isarescu. La componenta exporturilor, el a adaugat-o si pe cea a veniturilor (in valuta) aduse in tara de romanii care muncesc in strainatate, aratand ca acestea continua sa contribuie la echilibrul balantei de plati a Romaniei. "Aceste venituri sunt destul de mari si, daca vor continua sa fie la nivelul actual si in perioda urmatoare, atunci, o parte din importurile de bunuri de consum ar putea fi acceptate", pentru ca in acest fel cererea interna nu loveste in inflatie, a explicat oficialul bancii centrale.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite