Situaţia bugetului României, pe masa Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană (CE) va lansa, astăzi, o recomandare la adresa României privind evitarea unui deficit bugetar excesiv, de peste 3% din PIB. Amelia Tores, purtător de cuvânt al

Comisia Europeană (CE) va lansa, astăzi, o recomandare la adresa României privind evitarea unui deficit bugetar excesiv, de peste 3% din PIB.

Amelia Tores, purtător de cuvânt al comisarului european pentru Economie şi Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, a declarat agenţiilor de presă din România că unul dintre punctele aflate pe agenda discuţiilor Comisiei va viza situaţia finanţelor publice din ţara noastră. Oficialul european a spus că autorităţile europene supraveghează permanent situaţia finanţelor publice din statele membre.

La sfârşitul lunii ianuarie, comisarul european Joaquin Almunia a declarat că majorarea deficitului bugetar în România reprezintă un motiv serios de îngrijorare, iar guvernul trebuie să fixeze ţinte bugetare mai sănătoase, pentru a evita încălcarea reglementărilor europene.

Comisia Europeană consideră că este improbabil ca România să echilibreze bugetul până în 2011 şi cere reduceri mai ample ale deficitului în 2008 şi în anii următori, potrivit unui proiect al CE de evaluare a programului fiscal pe termen lung al autorităţilor de la Bucureşti, anunţat la acea dată.

Banii pentru pensii, marea problemă

Conform unui document prezentat la 28 aprilie de către Comisia Europeană, în cazul României este preconizat un deficit bugetar de 3,7% pentru anul 2009.

Cel mai probabil, discuţiile de astăzi din comisie pe tema situaţiei finanţelor publice din România se vor axa pe analizarea acestor prognoze, iar în cazul în care va fi adoptată o decizie, aceasta va fi făcută publică. Comisia are în atenţie evoluţia fiecărei ţări al cărei deficit bugetar se apropie de 3%.

Lipsa predictibilităţii bugetare, cheltuielile masive cu salariile din sectorul public şi cu pensiile, lipsa de susţinere a veniturilor prognozate la buget sunt cele mai mari riscuri la adresa echilibrului balanţei de plăţi guvernamentale.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite