VIDEO Site-urile de jocuri de noroc, obligate să-şi facă sediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorii de jocuri online trebuie să se înregistreze în România pentru a mai putea să-şi desfăşoare activitatea. Pentru a face rost de bani, Guvernul a luat în colimator site-urile de jocuri de noroc. Piaţa pariurilor online generează o cifră de afaceri anuală de 80 de milioane de euro.

Firmele care deţin site-uri de jocuri de noroc vor trebui să scoată bani buni din conturi pentru a mai putea să-şi desfăşoare activitatea. Ca să ţină sub control eventualele operaţiuni de spălare a banilor, dar şi pentru a creşte veniturile la buget, Guvernul i-a obligat pe operatori să se înregistreze în România. „Aceasta înseamnă că, pe lângă înfiinţarea unui sediu, operatorii de jocuri online vor fi nevoiţi să aibă cel puţin o sută de locaţii pentru a mai putea să-şi desfăşoare activitatea. În condiţiile în care amenajarea unui punct de lucru costă între 3.000 şi 5.000 de euro, investiţia totală ajunge la jumătate de milion de euro", a declarat pentru „Adevărul" Daniel Smeadă, directorul de marketing al companiei Media Mark Event, care reprezintă interesele firmelor online, dar şi pe ale operatorilor de jocuri, în general.

La aceste cheltuieli se mai adaugă şi impozitele şi taxele obligatorii, potrivit noului act normativ adoptat de Guvern. Astfel, pentru organizarea jocurilor de noroc online, firmele vor avea de achitat o taxă de 10% din încasări, dar nu mai puţin de 400.000 de lei, dacă jocul este de tip bingo. În cazul pariurilor, taxa este de 5% din încasări, dar nu mai puţin de 250.000 de lei. Celelalte tipuri de jocuri de noroc online sunt taxate cu 1,5% din venituri, dar cel puţin 400.000 de lei.

Afaceri de sute de milioane de euro

Dacă firmele vizate se plâng că statul le obligă să cheltuiască sume consistente, reprezentanţii Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) spun că măsura era necesară. „Statul pierdea mulţi bani pentru că operatorii de jocuri online - mulţi înregistraţi în Nepal - nu plăteau nimic la buget", a declarat pentru „Adevărul" Dan Matei Agathon, vicepreşedinte al ACPR.

Jucătorii din spaţiul virtual, în special de pocher, vor putea însă în continuare să intre pe site-urile preferate. Chiar dacă este de aşteptat ca firmele să-şi retragă operaţiunile din România, ieşirea va fi „doar de faţadă", spune Smeadă. „Site-urile cu jocuri nu vor mai avea extensia de tipul «.com», ci «.net»", explică el diferenţa.

Piaţa pariurilor online generează o cifră de afaceri anuală de 80 de milioane de euro, la care se adaugă 120-150 de milioane de euro, de la casele „tradiţionale" de pariuri, potrivit estimărilor lui Daniel Smeadă. Asta în condiţiile în care românii au pariat sume mai mici de timp de criză, la o miză medie de aproximativ un euro, comparativ cu 1,5 euro, înainte de 2008. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite