Sistemul de accesare a fondurilor europene s-ar putea prăbuşi în câteva luni, spun ONG-urile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia „ONG-uri pentru fonduri structurale“, formată din şapte organizaţii neguvernamentale, va trimite astăzi o scrisoare premierului Emil Boc pentru a-i atrage atenţia asupra disfuncţionalităţilor din sistemul de accesare a fondurilor europene din România, sistem aflat în pericol iminent de a intra în colaps în următoarele luni.

"Aplicarea pentru proiecte finanţate prin fonduri structurale este percepută mai degrabă ca un risc decât ca o oportunitate“, se arată într-un raport al proiectului „112 pentru fonduril structurale“, în cadrul căruia Coaliţia „ONG-uri pentru fonduril structurale“ a analizat şase programe cu finanţare europeană: Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, POS Mediu, Programul Operaţional Regional, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi Programul Operaţional de Pescuit.

Potrivit lui Costel Popa, directorul organizaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta (SDD), unul dintre realizatorii acestui raport, principalele cauze ale gradului foarte mic de accesare a fondurilor sunt birocraţia excesivă şi lipsa personalului.

„Există departamente unde, din 10 posturi, doar două sunt ocupate. Oamenii pleacă, pe bună dreptate, pentru salarii de patru-opt ori mai mari. Sunt foarte rare cazurile când salariile depăşesc 500 de euro, cu toate sporurile primite de la Uniunea Europeană, în condiţiile în care ei supervizează programe de milioane de euro“, a declarat, pentru „Adevărul“, oficialul SDD. 

Mai mult, funcţionarii practică o birocraţie excesivă pentru a proteja banul public, deşi aceasta nu este justificată, în condiţiile în care auditarea proiectelor este realizată de consultanţi independenţi.

„Aici intervine riscul. În loc să primească banii necesari dezvoltării unui un proiect, beneficiarul poate pierde mult mai mulţi bani", a mai spus Popa.

Astfel, Coaliţia „ONG-uri pentru fonduril structurale va trimite astăzi o scrisoare premierului Emil Boc pentru a atrage atenţia că, în câteva luni, va fi un blocaj în mod cert în acest sistem.

Reprezentantul SDD consideră că situaţia se poate îmbunătăţi doar dacă Guvernul îşi asumă atragerea de fonduri structurale ca una dintre priorităţile sale, iar angajaţii din autorităţile de management vor primi un statul special în raport cu ceilalţi funcţionari publici.

Coaliţia a atras atenţia şi asupra faptului că rolul ONG-urilor a fost minimalizat în acest proces, deşi gradul de absorbţie a fondurilor din perioada de pre-aderare a fost de 98% în cazul acestor beneficiari.

„Prin urmare, să marginalizezi ONG-urile în procesul de folosire a fondurilor structurale înseamnă să minimalizezi capacitatea de absorbţie şi să excluzi din competiţie un jucător care a demonstrat deja că este capabil de performanţă“, se mai arată în raportul realizat de Coaliţie.

Alte probleme sunt legate de schimbarea permanentă a regulilor şi a procedurilor, neclaritatea unora dintre regulile şi procedurile actuale. "Strategia de comunicare folosită de Autorităţile de Management – acolo unde există – este apreciată, dar limbajul şi canalele de comunicare folosite sunt adesea neadaptate publicului vizat. Este nevoie de o evoluţie rapidă, inclusiv pentru a răspunde cerinţelor specifice ale celor care au în derulare proiecte şi care nu mai au nevoie de informaţii generale", mai arată organizaţiile implicate.

Proiectul 112 pentru Fonduri Structurale este dezvoltat de CeRe, Asociaţia Pro Democraţia (APD), Terra Mileniul III (Terra III), Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta (SDD), Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale (CENTRAS), Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC), ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) şi este finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European şi de Open Society Institute.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite