Sistemul fiscal din România este birocratic şi haotic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în domeniu şi oamenii de afaceri reclamă impozitarea excesivă din anumite industrii şi lipsa taxării în alte sectoare În timp ce în anumite domenii impozitul de 16%

Specialiştii în domeniu şi oamenii de afaceri reclamă impozitarea excesivă din anumite industrii şi lipsa taxării în alte sectoare

În timp ce în anumite domenii impozitul de 16% plătit de companii poate să ajungă chiar şi până 25%, prin adăugarea costurilor nedeductibile fiscal, alte sectoare din economie "sunt uitate complet". Astfel, în timp ce dividendele sau cheltuielile cu forţa de muncă sunt taxate excesiv, tranzacţiile cu terenuri realizate de firme pot scăpa complet de impozitare.

Oamenii de afaceri sunt de părere că impozitul unic de 16% nu este singurul pe care companiile trebuie să îl achite către stat. Spre deosebire de alte ţări europene în care anumite activităţi sunt deductibile, în România legea nu reglementează acest aspect.

Furtul din magazine, spre exemplu, nu este considerat o cheltuială deductibilă, chiar dacă acest lucru nu poate fi imputat companiei ca atare. "În România, furtul din magazin este nedeductibil fiscal. Compania încearcă să reducă efectele acestui fapt cât mai mult, însă nu depinde numai de noi", a declarat, pentru "Adevărul", Dan Şucu, preşedintele grupului Mobexpert.

Potrivit acestuia, în Franţa, de exemplu, cheltuielile rezultate în urma furturilor din magazine sunt deductibile în limita a 2% din cifra de afaceri. În România, aşa ceva nu există.

Specula cu terenuri, încurajată!

"În aceste condiţii, toate aceste cheltuieli considerate aici nedeductibile măresc cota unică de impozitare. Iar procentul de 16% poate să ajungă şi până la 25%, impozite către stat", a precizat Şucu. Există aşadar domenii în care se poate vorbi despre o supraimpozitare, prin adăugarea mai multor costuri adiacente.

Există însă şi sectoare în care impozitarea lipseşte cu desăvârşire. "Nu putem vorbi despre o fiscalitate excesivă, însă putem vorbi despre zone ale economiei supraimpozitate şi zone în care taxarea lipseşte.

Concluzia este că avem parte de o impozitare dezordonată", a declarat pentru "Adevărul", Gabriel Biriş, avocat specializat în fiscalitate. Astfel, în timp ce munca sau dividendele sunt supraimpozitate, firmele beneficiază în acest moment de facilităţi majore atunci când vine vorba de tranzacţiile cu terenuri.

"Se poate vorbi de o încurajare a speculei cu terenuri, întrucât, potrivit unei modificări intrate în vigoare la 1 ianuarie 2008, firmele plătesc impozit pe profit doar dacă vor", spune Biriş, referindu-se la o modificare recentă a Codului Fiscal.

Potrivit acesteia, termenul de valoare fiscală este redefinit, în sensul că, rezerva din reevaluare, în cazul terenurilor spre exemplu, este inclusă în valoarea fiscală, fapt ce duce, potrivit sursei citate, la încurajarea speculei cu terenuri. "Există soluţii pentru rezolvarea acestor inechităţi, totul este să existe voinţă pentru punerea lor în practică", a conchis Biriş.

Lege cu toate taxele şi impozitele

O soluţie în acest sens ar putea fi elaborarea de către guvern a unui act normativ care să cuprindă toate taxele şi impozitele pe care trebuie să le plătească o firmă, precum şi toate declaraţiile fiscale ce trebuie depuse la Fisc. Ideea aparţine unui lider al opoziţiei, care afirmă că în România se achită 400 de taxe şi impozite, iar în fiecare lună, firmele sunt nevoite să depună peste 20 de declaraţii fiscale.

Chiar şi aşa, este însă greu de crezut că propunerea se va şi concretiza. Mai mult decât atât, oamenii de afaceri susţin că o asemenea lege nu ar fi benefică decât pentru firmele mici, cu un număr foarte redus de angajaţi, care nu îşi permit să angajeze avocaţi specializaţi sau consultanţi fiscali.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite