Sistemul energetic îşi împarte proprietarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Separarea activităţilor de transport şi de furnizare va duce la scumpirea curentului electric

pentru toate ţările Uniunii Europene, în vederea asigurării unei mai mari transparenţe. În România, discuţiile au demarat deja, finalizarea acestora fiind preconizată pentru începutul anului viitor.
Potrivit oficialilor din domeniu, E.ON Moldova (fosta Electrica Moldova) şi Electrica Oltenia, deţinută de CEZ Cehia, sunt în faze avansate privind procesul de separare a celor două activităţi. În schimb, Enel - compania care controlează Electrica Banat şi Electrica Dobrogea şi care va semna contractul de preluare şi pentru Electrica Muntenia Sud - a început abia săptămâna trecută discuţiile în acest sens.

"Nu vom recunoaşte costuri nejustificate"
Costurile necesare acestui proces sunt însă un element asupra cărora se păstrează tăcerea. Deşi directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, a avansat posibilitatea ca aceste costuri să se reflecte în proporţie de câteva procente în factura la electricitate a consumatorului final, de cealaltă parte, oficialii Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE) neagă această variantă. "Câteva procente în factură înseamnă mult. Preocuparea noastră este ca această separare fie să nu afecteze valoarea facturii, fie ca o eventuală creştere să fie minimă", ne-a declarat Nicolae Opriş, directorul general al ANRE. În opinia sa, împărţirea în două a acestor societăţi nu aduce după sine costuri foarte mari.
În ceea ce priveşte recuftanoaşterea cheltuielilor înregistrate de pe urma acestui proces, aceasta se va face numai dacă vor fi justificate.

Electrica Serv vrea să se ocupe de mentenanţă
Ceva mai vehement este Opriş atunci când vine vorba de prestarea serviciilor comune activităţilor de distribuţie şi furnizare. Proprietarii Electrica Moldova, respectiv Electrica Oltenia şi-au exprimat interesul ca aceste servicii să fie preluate de o a treia societate cu capital 100% străin, însă Electrica s-a opus acestei variante. "Vrem să evităm ca profiturile realizate de cele două companii aici să fie scoase din ţară", a declarat Coroiu. În plus, Opriş susţine că ANRE nu va recunoaşte costurile respectivelor companii, în cazul în care întreţinerea şi mentenanţa liniilor de distribuţie nu va fi acordată prin licitaţie. "Dacă vor să-şi facă companii proprii care să se ocupe de acest aspect, nu le vom recunoaşte costurile", a precizat Opriş. O variantă luată în discuţie de oficialii Electrica şi cei ai companiilor private are în vedere organizarea unei licitaţii internaţionale prin care să se externalizeze prestarea de servicii. În eventualitatea în care se va opta pentru o asemenea măsură, Electrica Serv, filiala de întreţinere şi servicii energetice a Electrica, este interesată să participe.

Se întâmplă în toată Europa
Separarea activităţii de distribuţie de cea de furnizare de energie electrică este un fenomen întâlnit în toate ţările Uniunii Europene. Procesul este preconizat a se realiza la 1 iulie 2007, atunci când se va deschide toată piaţa de energie din Europa. În România, această primă etapă ar putea fi întârziată în cazul în care privatizarea celor trei distribuţii de electricitate - respectiv Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud şi Electrica Transilvania Nord - nu va fi finalizată până la 1 iulie 2007. Cea de-a doua etapă, estimată a avea loc după o perioadă de tranziţie de circa 10 ani, are în vedere interzicerea păstoririi de către acelaşi holding a celor două activităţi - de furnizare şi distribuţie, în vederea asigurării unei mai mari transparenţe. "În prezent, dat fiind că cele două servicii ţin de organizarea internă, nu se poate urmări evoluţia activităţilor în sine", ne-a declarat Opriş.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite