Sistemul bonus-malus în asigurări va micşora rata daunelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aplicarea sistemului bonus-malus va reduce rata daunelor în asigurări, care în prezent este una dintre cele mai înalte din Europa. La noi, 60% din cei care au încheiat poliţe CASCO în 2005 s-au

Aplicarea sistemului bonus-malus va reduce rata daunelor în asigurări, care în prezent este una dintre cele mai înalte din Europa. La noi, 60% din cei care au încheiat poliţe CASCO în 2005 s-au prezentat la societăţile de asigurări pentru a-şi încasa banii.
"Pentru orice zgârietură sau cui, românii se duc la societatea de asigurări", apreciază Ionel Dima, director Avus Romania, companie de prestări servicii în domeniul asigurărilor. Sistemul bonus-malus, explică Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România, presupune plata unei asigurări mai consistente de către cei care înregistrează daune şi o diminuare a acesteia pentru cei care nu au evenimente rutiere de niciun fel. "Malus-ul poate merge de la simplu la până la de 5 ori valoarea primei de asigurare, funcţie de criteriile pe care şi le stabilesc societăţile de asigurări", explică Andriescu. Daunalitatea este motivul principal care va determina majorarea primelor după 2007, şi nu unificarea RCA cu sistemul carte verde. Sistemul malus (penalizator) este cel care îl face pe posesorul de asigurare din străinătate să prefere să se ducă singur la service şi să-şi repare pe propria cheltuială maşina, fără să apeleze la poliţă, detaliază Ionel Dima. Pentru că intrarea într-o categorie de risc e mult mai costisitoare decât o reparaţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite