Sistemele Apple - o afacere de nişă pe piaţa românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

milioane. Pe piaţa românească, tendinţa mondială nu pare să se fi făcut, încă, resimţită. "În România, această tendinţă aproape că nu se simte, pentru că Apple nu este prezent,

milioane. Pe piaţa românească, tendinţa mondială nu pare să se fi făcut, încă, resimţită. "În România, această tendinţă aproape că nu se simte, pentru că Apple nu este prezent, încă, la modul foarte consistent", este de părere Gabriel Mardarasevici, general manager Ness Romania. Astfel, potrivit datelor furnizate de Laurenţiu Popescu, general manager al IDC România, piaţa totală s-a ridicat, anul trecut, în România, la 607.000 de PC-uri vândute, dintre care Apple a avut 610 calculatoare.

Mac - pentru cei care folosesc grafică
Dacă cei care au acasă un PC au instalat Windows-ul, sistemul de operare al Apple nu este atât de accesibil şi nu se poate instala pe orice fel de computer, ci, cu precădere, pe Apple. Totodată, spune Mardarasevici, aceste sisteme de operare necesită şi o instruire tehnică destul de dificilă. şi, nu în ultimul rând, sistemul Mac face regula jocului în numai câteva domenii, fapt ce-i conferă caracterul unei "afaceri" de nişă. "Sistemele Apple sunt utilizate de către cei care folosesc grafică foarte mult. Agenţiile de publicitate, editurile, tipografiile aleg Mac. Apoi, în ultimul timp, este folosit şi în realizarea filmelor de animaţie", spune directorul Ness Romania.

Alternativă pentru Windows
Alegerea unui sistem de operare Apple nu presupune, întotdeauna, renunţarea la PC (înţelegând prin PC o maşină rulând un sistem de operare Windows). "Mulţi utilizatori adoptă platforma Mac în postura de alternativă complementară sistemelor Windows. Cele două sisteme de operare pot coexista şi coopera. De altfel, Mac OS X poate comunica şi colabora cu majoritatea sistemelor de operare existente, fiind compatibil cu marea majoritate a standardelor din industria IT, a protocoalelor de reţea", spune Cătălin Boaru, reprezentant al marketing communication din cadrul I.R.I.S. - Apple IMC Romania. În acelaşi timp, odată cu trecerea sistemelor Apple pe platforma de procesare Intel, există posibilitatea instalării pe acestea a unui sistem de operare Microsoft Windows.

Microsoft vrea să concureze iPod-urile Apple
şi pe piaţa românească, dar şi pe plan mondial, Apple rămâne lider a iPod. Concurenţa pe plan mondial dintre Microsoft şi Apple se face simţită mai pregnant atunci când vine vorba de muzica digitală. În acest sens, compania lui Bill Gates, împreună cu Samsung Electronic vor introduce, anunţă agenţiile străine de presă, noi aparate digitale pentru redat, cu ambiţia de a concura dominaţia de ani a Apple iPod. Potrivit reprezentanţilor Samsung, noul model YP-K5 va fi prezentat la târgul de profil ce va avea loc la Berlin, la începutul lunii septembrie. În plus, Microsoft se pregăteşte să lanseze în mai puţin de un an un nou model MP3 numit Zune, proces care face parte dintr-o campanie mai lungă de investiţii masive făcute în ultimii ani, tocmai pentru a trece peste iPod-urile Apple. Potrivit unui studiu de piaţă al NPD Group, în USA, Apple deţine în prezent 75,6% din piaţa aparatelor digitale pentru redat muzica.

Cele mai vândute produse Microsoft în România
Pentru divizia Platform & Services, cele mai vândute produse sunt cele de infrastructură şi instrumentele de dezvoltare, spune Marian Broştean, Platform & Services Product Marketing Manager la Microsoft Romania. Astfel, faţă de 2005, în anul fiscal 2006 (încheiat la 30 iunie), vânzările au crescut după cum urmează:
* Windows Home Edition - cu 41%;
* Windows Small Business Server 2003 - cu 41%;
* SQL Server 2005 - cu 21%;
* Windows Server 2003 - cu 20%;
* Visual Studio 2005 - cu 20%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite