Sindicaliştii din agricultură avertizează că vor protesta pe seama bugetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Federaţiei sindicatelor din Agricultură (AGROSTAR), Nicolae Ştefan, a declarat astăzi că primele acţiuni sindicale pe anul 2010 vor fi în agricultură, la Parlament, pentru a susţine suplimentarea bugetului alocat agriculturii.

Liderul sindical spune că circa 70 la sută din agenţii economici din agricultură vor falimenta, iar preţurile la carnea de pui şi la legume şi fructe vor creşte cu 30%, respectiv 25%, pe fondul eliminării subvenţiilor din agricultură, creşterii accizelor, lipsei fondurilor pentru cofinanţarea programelor europene şi creşterii preţurilor la utilităţi, relatează Agerpres.

Producătorii estimează o creştere a preţurilor la lactate cu circa 7-8 la sută, iar la carnea de porc cu circa 30 la sută.

"Evaziunea fiscală la importurile din industria alimentară este în prezent de circa două miliarde de euro. Aceste creşteri de preţuri vor mări evaziunea", a precizat liderul sindical, Nicolae Ştefan.

Preşedintele Patronatului din industria de panificaţie ROMPAN, Aurel Popescu, prevede şi el creşteri de preţuri, din luna februarie, la produsele de panificaţie.

"Dacă nu putem da cifre de creşteri de preţuri pentru că nu ne permite Consiliul Concurenţei, pot spune că alergăm după grâu de calitate pentru panificaţie şi că apelăm deja, la importuri. În aceste condiţii, la care se mai adaugă şi eliminarea unor subvenţii în agricultură, creşterea preţurilor la utilităţi, sigur va creşte şi preţul la produsele de panificaţie. Dacă nu lucrezi pe profit mai bine închizi afacerea", a spus Aurel Popescu.

Potrivit sursei citate, creşterea preţurilor va duce la creşterea evaziunii fiscale din acest sector.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite