Sima, lovit de un levier. EFECTUL DE LEVIER. Vezi aici scenariul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă pe pieţele financiare mizezi 1 la 100, fiecare bănuţ investit se poate înmulţi cu 100 dacă cresc cotaţiile cu 1%, dar se poate şi pierde complet la o fluctuaţie în jos, tot de 1% a preţurilor. Adică poţi să pierzi absolut totul într-o singură tranzacţie, chiar dacă piaţa scade doar cu 1%, şi acesta este „efectul de levier“ care, cel mai probabil, l-a lovit pe Cristian Sima, în opinia traderilor contactaţi de

Cum a fost posibil ca într-o piaţă relativ calmă pe majoritatea activelor reputatul strateg Cristian Sima să piardă milioane de euro? La această întrebare ne-au răspuns mai mulţi brokeri şi cu toţii au invocat „efectul de levier“.

A intrat în vrie

„Cel mai probabil, Sima a început să mizeze prudent, cu 1 la 10 sau 1 la 20 - să zicem la 30. Dacă a început să piardă, a intrat în vrie şi a fost practic obligat să mărească mizele ca să-şi acopere găurile. Când a ajuns în zona '1 la 40-50', deja pierderile i-au depăşit posibilităţile de finanţare, chiar dacă fluctuaţiile pieţei pe care a jucat au fost de 1%, maximum 3% în ultima perioadă“, ne-a explicat un trader sub protecţia anonimatului. „Pe ce fel de active a mizat (n.n. - acţiuni, indici bursieri, perechi valutare, aur, petrol etc.) este mai puţin important, relevantă este politica de investire. Cred că a mărit prea mult mizele şi levierul a fost tot mai amplu, ducându-l în pierderi masive“, a mai spus specialistul.
„Dacă Sima a mizat pe ceva toxic, atunci mai mult ca sigur acel ceva au fost indicii internaţionali. Ei apar ca fiind în creştere, datorită măsurilor adoptate de băncile centrale (în special FED), dar de fapt sunt în scădere pe termen lung“, a mai arătat brokerul, pentru „Adevărul“

Feriţi-vă de brokerii „mereu câştigători“!

În lumea intermediarilor de pe piaţa de capital se spune că există o medie a câştigurilor şi cine o depăşeşte va ajunge la un moment dat, inevitabil, să revină la ea, adică să scadă. De aceea, „când auziţi că un intermediar tot câştigă de un an-doi, feriţi-vă să lucraţi cu el, precis îl aşteaptă scăderea“, recomandă specialiştii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite