Siemens cere de la Electrica despăgubiri de zeci de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Electrica este acuzată că a folosit echipamente de medie şi joasă tensiune din China, pe care a aplicat ilegal marca Siemens. În urma descoperirii acestui fapt, compania germană a

Societatea Electrica este acuzată că a folosit echipamente de medie şi joasă tensiune din China, pe care a aplicat ilegal marca Siemens. În urma descoperirii acestui fapt, compania germană a acţionat în instanţă furnizorul român de energie, solicitând despăgubiri de ordinul zecilor de milioane de euro.
"Siemens AG Germania va solicita Electrica despăgubiri egale cu profitul obţinut din tranzacţiile cu produse contrafăcute, dar doar după efectuarea unei expertize contabile, dispusă oficial de instanţă", a declarat, pentru Adevărul, Gabriel Turcu, avocatul companiei nemţeşti şi reprezentant al firmei de avocatură, Turcu&Turcu. În urma expertizei contabile, vor fi stabilite exact volumul tranzacţiilor cu produse contrafăcute, precum şi profitul obţinut din aceste operaţiuni. "Acestor despăgubiri, care reprezintă daune materiale, li se vor adăuga şi daune morale, solicitate de Siemens. Acestea din urmă vor fi cel puţin egale cu valoarea daunelor materiale solicitate" a precizat Turcu. Potrivit acestuia, valoarea totală a despăgubirilor solicitate de Siemens ar putea ajunge la mai multe zeci de milioane de euro, în funcţie de concluziile la care vor ajunge experţii după efectuarea analizei contabile a operaţiunilor cu produse contrafăcute şi după stabilirea exactă a derulării în timp a acestor operaţiuni. În acest moment, sunt deja trimise în instanţă de către procurori, în urma finalizării cercetărilor, trei dosare, respectiv la Timişoara, Braşov şi Bucureşti. "Sunt mai multe dosare pentru că s-au constituit tot atâtea procese penale distincte pentru persoanele din conducerile subunităţilor Electrica, din întreaga ţară. Cel mai recent dosar finalizat de către Parchet este cel de la Bucureşti, care a avut primul termen pe 27 septembrie, următorul fiind pe 26 octombrie la Tribunalul Bucureşti", a mai spus Turcu.
Situaţia de la Electrica reprezintă în acest moment cel mai grav caz de contrafacere din România, prin amploarea fenomenului, a persoanelor implicate, prin cantităţile de materiale folosite şi tranzacţiile implicate. Iniţial, autorităţile nu au tratat acest subiect ca pe un caz de contrafacere, ci ca pe un caz de corupţie, sesizat şi instrumentat de DNA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite