Siderurgia va returna ajutoare de stat de peste 1,8 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Siderurgia este una din ramurile pe care Romania conteaza pentru piata unica europeana. Ea trebuie sa se viabilizeze pana in 2008, pentru a putea juca in conditii egale cu siderurgia europeana.

Siderurgia este una din ramurile pe care Romania conteaza pentru piata unica europeana. Ea trebuie sa se viabilizeze pana in 2008, pentru a putea juca in conditii egale cu siderurgia europeana. Daca nu va reusi sa se restructureze, sa faca investitii, inclusiv in mediu, si sa produca competitiv, aceasta va fi obligata sa returneze ajutoarele de stat de 1,5-1,8 miliarde dolari. In final, retragerea ajutoarelor de stat ar insemna falimentul siderurgiei.
Combinatele, in relatie directa cu Bruxelles
Bruxelles-ul a prelungit perioada de gratie pentru siderurgie pana in 2008. Ajutoarele s-au anulat, a inceput monitorizarea. Ministerul Economiei face rapoarte de doua ori pe an, iar Comisia Europeana face evaluari independente. In urmatorii trei ani, siderurgia trebuie sa se restructureze, sa faca investitii si sa-si viabilizeze activitatea. "Daca pana la sfarsitul lui 2008, siderurgia nu atinge parametrii conveniti cu Uniunea Europeana, ajutoarele de stat se retrag. Iar nivelul acestora nu este mic. Doar la Mittal Steel Galati, ele trec de peste 1 miliard de dolari, iar la celelalte combinate, in jur de 150 milioane de dolari fiecare", ne-a declarat Petre Ianc (foto), directorul general al Departamentului politici industriale din Ministerul Economiei. Acesta a mai adaugat ca toate planurile de viabilizare sunt agreate si de cele sase combinate siderurgice - Mittal Steel Sidex, Mittal Steel Hunedoara, Mecel Industria Sarmei, Mechel COSTargoviste, TMK Resita si Donasid Calarasi. Se pare ca atunci cand sunt probleme, fiecare din aceste unitati siderurgice se pot adresa si informa direct la Bruxelles, situatie considerata absolut normala.
Pretul utilitatilor sau scaderea pietei nu este o scuza
Cum pretul utilitatilor creste, in special cele ale energiei electrice si gazelor, siderurgia ar putea gasi motive sa nu se retehnologizeze, sa nu-si realizeze planurile de investitii, iar combinatele sa nu devina viabile. "UE nu are nevoie de scuze. Combinatele trebuie sa se adapteze la un mediu economic convenit cu Bruxelles", sustine Petre Ianc. Mai mult decat atat, investitorii din siderurgia romaneasca s-au angajat si in programe de mediu, unele dintre ele cu dispensa pana in 2014. Exista, insa, si programe de mediu cu termen pana in 2008. Pe langa pretul utilitatilor, un alt motiv pe care l-ar putea invoca producatorii de otel ar fi caderea pietei. Oficialul MEC considera ca nici aceasta nu ar reprezenta o scuza in fata Bruxelles-ului. "In 2003-2004, preturile din piata au fost foarte bune. La fel vor fi si in 2006-2007. Dar, repet, aceasta nu reprezinta o scuza pentru nimeni. Nici un combinat nu ar putea invoca o cauza de forta majora. Cine nu se va viabiliza, va intra in faliment incepand cu 2008", declara oficialul MEC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite