Şi în 2010, băncile vor da dobânzi mai mari decât inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dobânzile la depozitele în lei vor mai coborâ până la finele anului cu 1-1,5 puncte procentuale, la 7-8%. Scăderea este similară celei înregistrate în prima lună din 2010, a declarat ieri Sorin Mititelu, director de Dezvoltare şi Retail din cadrul BCR.

Chiar şi aşa, estimarea oficialului BCR poate fi considerată o veste bună, având în vedere că media scumpirilor - inflaţia - din 2010 va fi mult mai mică, respectiv de maximum 5% după cele mai pesimiste prognoze.

Altfel spus, la 100 de lei economisită în ianuarie, banca va adăuga o bonificaţie de cel puţin 7-8 lei, iar inflaţia va tăia cel mult cinci lei din puterea de cumpărare a sumei, până la sfârşitul anului.

Ceea ce înseamnă că vom ieşi pe plus, chiar dacă nu vom câştiga neapărat foarte mult. Să nu uităm că în anii 2005-2007 inflaţia depăşea media dobânzilor la depozitele bancare, erodând puterea de cumpărare a sumelor economisite, fapt care i-a alungat pe mulţi clienţi din bănci.

Sorin Mititelu a atras atenţia că pe un ritm de scădere a dobânzilor, clienţii vor reuşi să obţină randamente mai mari doar dacă acceptă plasamente pe termene mult mai lungi sau risc suplimentar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite