Sentimentul pozitiv bate recesiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşirea din recesiune, din punct de vedere al teoriei economice - verificată în practică -, nu poate avea loc dacă nu se îmbunătăţeşte sentimentul consumatorilor. Creşterea producţiei industriale nu este suficientă, acesta fiind un factor complementar.

În condiţiile în care salariile sunt la cel mai redus nivel în mediul privat, iar cele de la stat au fost reduse cu 25%, sentimentul consumatorilor nu are cum să se îmbunătăţească. Mai mult, majorarea TVA la 24% dă o lovitură suplimentară încrederii. Un alt factor esenţial ieşirii din recesiune este scăderea şomajului. Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, incertitudinea ce planează asupra veniturilor populaţiei are efecte negative asupra consumului.

„Oamenii refuză să se mai îndatoreze, şi nici măcar cei care ar pute-o face nu o fac, din prudenţă. Într-o economie bazată pe consum, o astfel de abordare are efecte nocive asupra economiei", spune Dumitru. Economistul punctează, arătând că reacţia populaţiei derivă şi din anunţatele disponibilizări, dar şi din sentimentul general mult mai pesimist decât în alte state din regiune. La rândul său, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, se întreabă dacă există o corelare obiectivă între pesimismul consumatorilor, dar şi a managerilor din mediul privat, şi evoluţia reală a economiei.

„De pildă, în trimestrul al doilea s-a observat această creştere uşoară de 0,3%, însă ea nu s-a reflectat în atitudinea managerilor", arată Anghel. Tot pesimismul generalizat este unul dintre motivele pentru care investiţiile în economie s-au redus, în prima jumătate a acestui an, cu aproape 19%. „Cum să investeşti când ai aşteptări negative? Pentru asta îţi trebuie curaj", explică Anghel. Economiştii văd o menţinere a pesimismului şi în a doua jumătate a acestui an.

„În semestrul al doilea nu putem anticipa decât o deteriorare a activităţii economice. Pentru România va fi din ce în ce mai greu de explicat investitorilor de ce nu am ieşit din recesiune", subliniază preşedintele Consiliului Fiscal.

" Va fi din ce în ce mai greu de explicat de ce nu am ieşit din recesiune. "
Ionuţ Dumitru preşedinte Consiliul Fiscal

" Cum să investeşti când ai aşteptări negative cu privire la economie? "
Lucian Anghel economist-şef BCR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite