Şeitan: Cheltuielile cu pensiile publice vor creşte cu 3,7% din PIB în următorii 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile cu pensiile publice vor creşte cu 3,7% din Produsul Intern Brut între anii 2010 şi 2060, susţine fostul ministru al Muncii, Mihai Şeitan, coordonatorul proiectului "Evoluţia demografică pe termen lung şi sustenabilitatea sistemului de pensii".

El a spus că cea mai mare creştere, de 1,38%, va fi între anii 2030 - 2040, când se va finaliza creşterea vârstei legale de pensionare.

"Potrivit simulărilor şi ajustărilor efectuate, cheltuielile cu pensiile publice vor creşte cu 3,7% din PIB între 2010 şi 2060, cu cea mai mare creştere între 2030 şi 2040, respectiv cu 1,38%, când se va finaliza creşterea vârstei legale de pensionare. Proiecţia balanţei bugetare a sistemului de pensii s-a bazat pe ipotezele macroeconomice potrivit cărora salariul mediu se va dubla între 2040 şi 2060, în timp ce PIB-ul va creşte cu 76%. Contribuţiile la pensiile publice vor creşte şi se aşteaptă o îmbunătăţire a colectării contribuţiilor, atât în ceea ce priveşte numărul contribuabililor cât şi sumele", a precizat Şeitan.

Potrivit sursei citate, cheltuielile cu pensiile publice au crescut semnificativ în ultimii zece ani, deoarece nivelul pensiei medii era foarte scăzut, echivalentul a 403,8 euro în 2000. "Valoarea punctului de pensie a continuat să crească, astfel că pensia publică medie a crescut de 2,5 ori, în timp ce PIB-ul a crescut cu numai 70%. De aceea, cheltuielile cu pensiile au căpătat o greutate semnificativă în PIB", a subliniat Şeitan.

Proiectul "Evoluţia demografică pe termen lung şi sustenabilitatea sistemului de pensii" este realizat de Centrul Român de Politici Economice (CEROPE).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite