Seism financiar în SUA, replici uşoare la noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursa de la Bucureşti a reacţionat sensibil, iar investitorii şi-au întors faţa de la leul românesc După scăderile semnificative ale burselor americane, înregistrate în ultimele

Bursa de la Bucureşti a reacţionat sensibil, iar investitorii şi-au întors faţa de la leul românesc

După scăderile semnificative ale burselor americane, înregistrate în ultimele zile pe fondul blocajelor din sistemul de creditare a sectorului imobiliar, pieţele financiare din România încep să resimtă un uşor recul. Indicii BVB au intrat pe un trend negativ, iar leul românesc pierde din ce în ce mai mult teren faţă de valute.

Indicii bursieri americani au coborât drastic în ultimele două zile, în urma semnalelor privind continuarea restrângerii activităţii în sectorul imobiliar şi a restricţionării condiţiilor de creditare.

Reculul de pe Wall Street a fost urmat de pieţele din Asia şi Europa, unde bursele au consemnat cele mai importante scăderi din ultimele luni.

În final, o primă replică s-a înregistrat şi la Bucureşti, unde - pe de-o parte - Bursa a încheiat săptămâna cu pierderi, iar de cealaltă parte leul a început să se deprecieze.

Evoluţia pieţelor de peste Ocean a fost influenţată de raportarea unor rezultate financiare sub estimări de către mai multe companii, cu efecte negative asupra cotaţiilor titlurilor.

Ce s-a întâmplat în America?

Primele informaţii negative au fost publicate de D.R. Horton şi Beazer Homes, două dintre cele mai mari companii americane specializate în construcţia de locuinţe. Iar Exxon Mobil - cea mai mare firmă listată la Bursă la nivel mondial - a pierdut 16 miliarde de dolari din valoarea de piaţă. Potrivit analiştilor, problemele de pe piaţa americană a creditelor cu grad sporit de risc se extind la nivelul întregii economii.

"Creditele obţinute cu uşurinţă au contribuit la creşterea preţurilor acţiunilor. Acum, înăsprirea condiţiilor de creditare înseamnă o scădere a lichidităţii pentru fonduri private, pentru programele de răscumpărări a acţiunilor, pentru expansiunea activităţilor, cheltuielile de consum şi pentru creşterea economică mondială", apreciază analiştii, citaţi de agenţiile internaţionale de presă.

Cum a reacţionat piaţa românească?

Pe Bursă, indicele BET-FI - care include acţiunile celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare - a scăzut cu 2,88%. BET-C, indicele general al pieţei, a pierdut 2,72%, iar BET - indicele care indică evoluţia celor mai intens tranzacţionaţi zece emitenţi - s-a diminuat cu 2,78%.

Pe piaţa valutară, investitorii au început încă de joi să iasă brusc din jocul speculaţiilor şi să cumpere agresiv yeni, adoptând o strategie conservatoare bazată pe plasamente în valute cu risc scăzut. Din acest motiv, "leul s-a depreciat împreună cu zlotul, forintul, lira turcească şi celelalte valute din regiune faţă de euro", au afirmat dealerii care activează pe pieţele valutare interbancare.

Ce urmează?

"Pieţele sunt foarte nervoase pe toate fronturile - atât acţiuni, cât şi obligaţiuni şi valute. Este sfârşit de săptămână şi de lună, aşa că putem asista la o nervozitate foarte accentuată a pieţei", a spus un strateg pentru pieţe valutare internaţionale, citat de Reuters.

"Situaţia este însă cu două tăişuri. Este posibil ca unii dintre investitori să renunţe la tranzacţiile speculative, dar alţii pot vedea o oportunitate în această situaţie şi pot miza pe niveluri foarte atractive", a adăugat expertul.

Analiştii estimează că tendinţa cursului valutar va fi influenţată puternic de evoluţia yenului, iar faptul că moneda japoneză pare să se deprecieze uşor faţă de cea americană ar putea stimula revenirea investiţiilor cu scop speculativ din pieţele cu risc mai ridicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite