Şeful statului s-a întâlnit azi cu preşedintele Raiffeisen Bank

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit astăzi la Palatul Cotroceni cu Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank şi al Consiliului Investitorilor Străini. Cei doi au discutat despre necesitatea dezvoltării capitalului românesc prin stimularea economisirii.

„Preşedintele României a fost informat cu privire la noile reglementări ale Băncii Naţionale a Austriei cu privire la cerinţele de capital şi lichiditate, domnul van Groningen apreciind că impactul acestor reglementări va fi nesemnificativ pentru România”, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Preşedinţiei.

Banca Naţională a Austriei a emis în luna noiembrie o serie de instrucţiuni prin care condiţionează avansul creditării la subsidiare de creşterea refinanţărilor locale, în principal prin depozite, dar şi prin emisiuni pe piaţa locală şi fonduri de la instituţii supranaţionale precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeană pentru Investiţii.

Susbsidiarele care sunt expuse în mod deosebit trebuie să se asigure că raportul dintre noile împrumuturi şi refinanţarea locală (raportul dintre credite şi depozite incluzând refinanţarea locală) să nu depăşească 110%.

La momentul respectiv, preşedintele Traian Băsescu a atacat duc băncile străine prezente pe piaţa românească, spunând: „Să vii acum şi să spui că nu mai continui finanţarea în România este o lipsă totală de înţelegere a situaţiei. Este o lipsă de fair-play şi vreau să cred că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească lăcomia băncilor".

În cadrul întâlnirii, a mai fost abordată şi nevoia de a îmbunătăţi competitivitatea României, atât la nivel de sistem bancar, cât şi la nivelul mediului economic, în general.

“Şeful statului şi preşedintele Raiffeisen Bank S.A. au fost de acord asupra necesităţii continuării dialogului dintre autorităţi şi mediul de afaceri. În acest sens, domnul van Groningen, care este şi preşedinte al Consiliului Investitorilor Străini, a arătat că acest organism va continua să propună măsuri concrete pentru creşterea competitivităţii mediului economic românesc”, se mai arată în comunicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite