Şeful Siemens: rolul băncilor se va diminua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peter Loescher, preşedintele Siemens AG, mizează pe rolul industriei în revenirea economiilor şi spune că băncile îşi vor pierde din importanţă.  Multe state vor să consolideze rolul producţiei industriale în economiile lor naţionale. Vor câştiga cele care se vor axa pe inovaţie şi tehnologii ecologice.

Abordările potrivit cărora industria va reuşi, singură, să scoată economiile statelor din recesiune - inclusiv pe cea românească - se dovedesc euforice, în lipsa unei viziuni de ansamblu. Reprezentanţii celor mai mari companii din domeniu au, la rândul lor, aşteptări rezervate în privinţa revenirii economice. Preşedintele şi directorul general al gigantului german în inginerie, Siemens AG, Peter Loescher, spune că a fost printre primii care au indicat că actuala criză economică va fi mai lungă şi mai profundă decât au estimat mulţi analişti.

Industrializare ecologică

„Deşi economia globală arată semne încurajatoare de stabilizare, noi anticipăm că starea pieţei globale va rămâne o provocare în 2010 şi nu vedem o reîntoarcere la nivelurile-record de creştere, din 2008, prea devreme", a declarat Loescher într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul". Acesta a adăugat că sectorul industrial îşi va reveni complet abia din 2011. Oficialul Siemens estimează că jumătate din creşterea globală în ansamblu, dintre 2008 şi 2014, se va obţine de pe pieţele emergente.

Ca o consecinţă a crizei financiare, va exista o tendinţă de reindustrializare în multe ţări. „Pe parcurs, importanţa băncilor şi a sectorului financiar va scădea. Există deja semne că multe ţări doresc, din nou, să consolideze rolul producţiei industriale în economiile lor naţionale", arată Loescher.

El subliniază că acest lucru trebuie să se facă însă într-un mod „prietenos" faţă de mediul înconjurător. De pildă, aproximativ 23 de miliarde de euro - sau aproape o treime din veniturile Siemens - sunt generate de soluţii şi produse ecologice.

Implicare guvernamentală

Potrivit lui Loescher, implicarea guvernamentală a fost crucială în stabilizarea economiei globale în situaţie de criză, iar angajamentul public va fi necesar în continuare. „Rolul guvernelor a fost deja consolidat în privinţa implementării cadrului general de lucru, precum şi a activităţii mediului privat", arată oficialul german.

Autorităţile din întreaga lume au anunţat programe de stimulare, în care aproximativ 40% din cheltuieli sunt alocate pentru proiectele de investiţii în infrastructură verde. „Noi anticipăm comenzi, la nivel mondial, de aproximativ 15 miliarde de euro din aceste programe de stimulare în următorii trei ani şi am semnat deja un număr de contracte", arată şeful Siemens.

Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică un studiu realizat de Grupul de Economie Aplicată (GEA), privind politicile care trebuie implementate în vederea reindustrializării României. „O politică industrială este necesară mai ales în contextul în care România a renunţat la multe dintre pârghiile politicii publice macroeconomice", se arată în studiu. În document se precizează că România a renunţat la politica fiscală prin cota unică, la cea comercială prin aderarea la UE şi se pregăteşte să renunţe la politica valutară şi monetară prin intrarea în zona euro. „Reindustrializarea României este necesară pentru a valorifica potenţialul de producţie şi de spirit antreprenorial, şi mai ales pentru a schimba radical modelul de dezvoltare economică", sunt de părere analiştii GEA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite