Şeful Fiscului: Vreau să stârpesc evaziunea. Sunt convins că nu voi reuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ANAF s-ar declara mulţumit dacă ar putea să scadă frauda fiscală „cu câteva procente“. Presiunea controalelor va exploda în perioada următoare. Facilităţile pentru firmele în dificultate au fost anulate din cauza celor care le exploatează ilicit. Fiscul are un duşman invizibil: inventivitatea românilor.

Lupta cu frauda fiscală se ascute pe măsură ce bugetul statului „ţipă" după venituri. În conflictul dintre evazionişti şi organele de control apar însă victime colaterale. Puţinele facilităţi fiscale implementate de la declanşarea crizei, sau chiar anterior acesteia, au fost anulate din cauza celor care le folosesc pentru a evita plata taxelor şi pentru a-şi spori, în mod ilegal, veniturile.

CITEŞTE ŞI:

Femeile de serviciu şi şoferii de la Fisc iau prime grase pentru "succes în colectarea impozitelor"!

Ambiţii mari

De pildă, facilităţile pentru firmele în insolvenţă şi contractele de drepturi de autor au fost exploatate ilicit de unii antreprenori, suficient de mulţi, se pare, pentru ca statul să le considere metode de evaziune fiscală. Şi, în cele din urmă, să le anuleze.

„Pe mine, ca organ fiscal, trebuie să mă intereseze un singur lucru: creşterea încasărilor bugetare, atât pe partea conformării voluntare, cât şi pe partea diminuării fenomenului de evaziune fiscală", a declarat Blejnar, într-un interviu pentru „Adevărul".

Cifre care să arate dimensiunea reală a fraudei fiscale în România nu există. Unii producători - cei din industria tutunului, de exemplu - fac propriile evaluări, bazându-se pe pierderile suferite în lanţul de producţie.

Astfel se estimează că evaziunea în domeniul comerţului cu ţigarete depăşeşte un miliard de euro. Adică aproape suma totală încasată de stat, din accize, în primele patru luni ale acestui an.

„Eu mi-am propus să stârpesc în totalitate fenomenul de fraudă şi evaziune fiscală, dar, în acelaşi timp, sunt convins că nu voi reuşi niciodată", a recunoscut şeful Fiscului. „Ca realizare personală, aş fi încântat dacă aş reuşi să scad fenomenul cu câteva procente", a mai declarat Blejnar.

Transferul părţilor sociale şi firmele intrate în insolvenţă sunt pe „lista neagră" a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Din declaraţiile şefului instituţiei, ambele situaţii au agravat fenomenul evaziunii fiscale.

O bună parte dintre societăţile care şi-au transferat părţile sociale în 2009 au făcut-o pentru a evita plata TVA. Blejnar argumentează cu numărul anunţurilor tot mai dese de preluare de firme, contra-comision. „Un individ a preluat, în ultimele două sau trei luni, 139 de astfel de societăţi comerciale", a arătat şeful ANAF.

Cu ajutorul Registrului Comerţului, în urma transmiterii unei liste cu firmele care au depus cereri pentru cesiuni, se va face o analiză de risc.

„Eu n-o să îndrept verificările spre o societate care funcţionează de ani de zile în sistem, care a avut un comportament corect şi îşi vinde 20% din capitalul social unui fond de investiţii consacrat. Eu o să-mi îndrept verificările spre societăţile nou-înfiinţate, care au făcut cesiuni la data scadenţei obligaţiilor şi intenţionează să facă un transfer de părţi sociale către o persoană fizică implicată şi în alte preluări", explică Blejnar.

În 2008, s-a introdus o facilitate pentru firmele în insolvenţă, adică scutirea de la plata TVA pentru toate bunurile pe care aceasta le vinde. Înlesnirea a fost anulată de la 1 ianuarie 2010. De ce?  „A fost un domeniu de fraudă colosală în România. Fiindcă românii sunt inventivi. Au introdus în insolvenţă o serie de companii numai pentru a beneficia de această facilitate", a dezvăluit preşedintele ANAF.

"Pe mine, ca organ fiscal, trebuie să mă intereseze un singur lucru: creşterea încasărilor bugetare."
Sorin Blejnar
preşedinte ANAF

„Abuzul" de drepturi de autor

Obligaţia de a plăti contribuţiile de asigurări sociale şi pe drepturile de autor a plecat, potrivit şefului ANAF, de la folosirea „în mod abuziv" a acestui tip de contract de către unele companii, mai ales din domeniul mass-media.

„Multe au abuzat de acest cadru legislativ şi au făcut plăţi care nu au nicio legătură cu activitatea de creaţie. Şi-au plătit femeile de serviciu, şoferii, electricienii pe drepturi de autor. Am avut o facilitate, noi am făcut-o sport naţional şi i-am plătit pe toţi cu drepturi de autor", a arătat Sorin Blejnar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite