LIVETEXT Şeful Finanţelor "Ne vom întoarce în recesiune"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Drăgoi, noul ministru al Finanţelor, susţine în aceste momente o conferinţă de presă în care vorbeşte despre planurile instituţiei pe 2012. Prima teză pe care a lansat-o Drăgoi este aceea că veniturile populaţiei pot creşte, dar Finanţele trebuie să ţină în frâu deficitul bugetar. A doua teză: vom intra în recesiune, din cauza zăpezilor din primele luni ale acestui an.

"Guvernul urmăreşte majorarea veniturilor populaţiei, dar în limitele care permit finanţarea acestei măsuri în anii viitori şi menţinând ţinta de deficit pentru acest an, de 1,9% din PIB, astfel că orice surplus va depinde de creşterea economică", a declarat şeful Finanţelor.

UPDATE 3 Despre evaziunea fiscală: "Lăsaţi-ne 60 de zile, vom trage linie"

Ministerul Finanţelor va analiza situaţia privind efectele combaterii evaziunii la încheierea termenului de 60 de zile în care premierul a solicitat îmbunătăţirea încasărilor cu 1,5% din PIB, perioadă după care se va decide ce noi măsuri sunt necesare, a declarat Drăgoi.

"Premierul ne-a dat un termen de 60 de zile pentru îmbunătăţirea colectării. Lăsaţi-ne 60 de zile, vom trage linie şi vom lua măsuri după această perioadă (...) în legătură cu evaziunea şi rezultatul măsurilor, termenul este de 60 de zile, au mai rămas 40 de zile, daţi-ne acest termen şi atunci vom vorbi", a spus ministrul Finanţelor.

UPDATE 1: Viscolul ne va băga în recesiune

În altă ordine ded idei, Drăgoi a mai spus că din cauza zăpezilor şi a pagubelor provocate de viscol, Produsul Intern Brut ar putea sădea cu câteva puncte procentuale în primul trimestru din acest an. Şi, având în vedere că şi trimestrul IV a fost pe minus, am putea vorbi de recesiune (cu două trimestre consecutive de scădere). "Avem această neşansă a vremii", a spus, printre altele, Drăgoi.

Economia s-ar putea contracta în primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea în recesiune tehnică, din cauza condiţiilor meteo, dar faţă de primul trimestru de anul trecut PIB va avansa cu 1,5-2%, a declarat Drăgoi.

"În trimestrul întâi avem din păcate această neşansă a vremii, iar economia se pare că se va contracta faţă de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru că s-a redus economia sau cererea, ci pentru că nu s-a putut livra efectiv. Tehnic, este posibil să intrăm în recesiune în primul trimestru, dar anualizat vom avea creştere (...) Faţă de primul trimestru din 2011 estimăm o creştere cu 1,5 - 2%", a spus Drăgoi.

UPDATE 2: Impactul creşterii salariilor ar fi de două miliarde de lei

Majorarea salariilor bugetarilor cu 16% din luna iunie ar avea un impact bugetar pentru acest an de 2 miliarde de lei, în timp ce reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar însemna un efort bugetar în ultimele 7 luni de 2,3 miliarde de lei, a mai spus ministrul Finanţelor.
După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor iniţiale ar urma să mai beneficieze de o creştere cu circa 16%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite