Şeful ANRE va fi numit de preşedintele României, arată proiectul noii legi a energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va fi condusă de un preşedinte şi un vicepreşedinte numiţi de preşedintele României la propunerea premierului, pe o perioadă de şase ani, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Economiei, care modifică actuala Lege a energiei electrice.

Comitetul de reglementare din cadrul ANRE, care aprobă reglementările, va fi format din preşedintele instituţiei, vicepreşedintele şi alţi cinci membri, numiţi de asemenea de către preşedintele României, dupa examinarea lor în comisiile de specialitate ale Parlamentului, iar mandatul acestora poate fi reînnoit o singură dată.

Proiectul elaborat de Ministerul Economiei modifică Legea energiei electrice aflată în vigoare din 2007, astfel încât actul normativ să cuprindă ultimele directive europene din acest sector (pachetul 3 legislativ).

Legislaţia europeană prevede că reglementatorul pieţei - ANRE - trebuie să fie independent de orice entitate publică sau privată, inclusiv din punctul de vedere al finanţării.

"ANRE se organizează şi funcţionează ca autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică şi patrimoniu propriu şi prezintă rapoarte anuale privind îndeplinirea atribuţiilor şi competentelor stabilite de lege Parlamentului, Guvernului şi Preşedintelui României, Agenţiei de Cooperare a Reglementatorilor în Domeniul Energiei - ACER si Comisiei Europene", se arată în nota de fundamentare.

În 2009, pentru a colecta mai multe venituri, Guvernul a decis ca ANRE să fie transferată în subordinea primului-ministru, veniturile sale să fie virate la bugetul de stat, iar bugetul Autorităţii să fie aprobat de Secretariatului General al Guvernului. Comisia Europeană a avertizat încă din vara anului trecut că acest lucru poate afecta deciziile Autorităţii.

Iniţial, pachetul 3 legislativ trebuia preluat în legislaţia naţională până în martie 2011, însă, în vară, Comisia Europeană a prelungit termenul, întrucât niciun stat  comunitar nu notificase Comisia că ar fi prelut integral în legislaţia naţională pachetul de directive europene.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite