Seful Rompan o da la intors: painea nu se mai ieftineste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desi in urma cu doar doua zile, dupa o intalnire cu primul-ministru, presedintele Rompan declara ca pretul painii ar putea scadea cu pana la 500 de lei, ieri seful patronatului din panificatie a dat-o

Desi in urma cu doar doua zile, dupa o intalnire cu primul-ministru, presedintele Rompan declara ca pretul painii ar putea scadea cu pana la 500 de lei, ieri seful patronatului din panificatie a dat-o la intors. "Majoritatea producatorilor de paine vor mentine pretul actual o perioada cat mai mare, decat sa-l scada acum si apoi sa-l majoreze peste doua luni, cand vor trebui sa achizitioneze graul din silozuri, la un pret mai mare", a afirmat Aurel Popescu, presedintele Rompan. El a aratat ca vor fi si agenti economici care vor scadea pretul, "daca piata le impune". Totusi, in conditiile in care in acest an Romania a obtinut cea mai mare productie de grau din istoria sa - 7,7 milioane de tone -, iar pretul graului a scazut in ultimele luni aproape la jumatate, care sunt motivele pentru care brutarii se incapataneaza sa nu ieftineasca painea, in costurile careia graul are o pondere de 70 la suta ? Seful Rompan are o serie de argumente, insa nu toate stau in picioare. In 2003, majoritatea agentilor economici din industria de morarit-panificatie au inregistrat pierderi - estimate la 50 milioane de dolari - care trebuie recuperate. Un alt factor care a contribuit la aceasta situatie a fost acela ca fabricile de paine au imprumutat grau de la rezerva de stat cu 3.700 lei/kg, pe care l-ar fi inapoiat din graul de import, la un pret de 7.500 lei/kg, dupa cum afirma Popescu.
BNR si Basescu au partea lor de vina!
Decizia Primariei Capitalei de a interzice circulatia autovehiculelor grele in timpul zilei a contribuit la cresterea cheltuielilor de aprovizionare cu grau a morilor. Conform declaratiilor lui Aurel Popescu, taxele de autorizare a circulatiei acestora se regasesc in pretul painii in proportie de 150 lei/paine. Desi unele fabrici ar fi micsorat deja pretul painii, conform declaratiilor sefului Rompan, cu 450 lei, in trei etape, in perioada iunie-august, efectele acestor reduceri nu s-au simtit pe piata. Si aceasta din cauza deciziei comerciantilor de a nu reduce pretul painii in lipsa unei monede adecvate pentru a da rest. Astfel, daca o fabrica a redus pretul cu 100 de lei, comerciantii ar trebui sa reduca pretul cu 500 lei, pentru ca nu exista moneda mai mica de 500 lei, "si nimeni nu face nimic in acest sens", spune Popescu. In plus, desi ponderea carburantilor in pretul painii este destul de redusa, seful Rompan nu a ezitat sa mentioneze, intre motivele pentru care alimentul de baza al romanilor nu se poate ieftini, si scumpirea energiei electrice si a carburantilor din ultima vreme.
Lovit de amnezie cand vine vorba de politicieni
Intre altele, presedintelui Rompan i-a "scapat" ca, avand in vedere cat de banoase sunt afacerile cu paine, o serie de oameni politici, fotbalisti si cantareti au intrat sa faca biznis in acest sector. De aici se nasc insa, spune Popescu, si probleme cand vine vorba de controlul calitatii, el amintind si de profesionalismul de care ar trebui sa dea dovada cei care lucreaza in panificatie. Solicitat sa vina cu exemple, sefului Rompan i-au venit repede in minte doar cateva nume - Victor Socaciu, Dorin Mateut, Costica Stefanescu. In schimb, cand a venit vorba de politicieni, Popescu a fost lovit brusc de amnezie. Conform declaratiilor lui, evaziunea fiscala din domeniu vaduveste anual bugetul statului cu 1.200-1.300 miliarde lei. In consecinta, anul agricol bun se va reflecta doar in umflarea profiturilor producatorilor de paine, si nu in buzunarele populatiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite