Şeful celui mai important grup de influenţă la nivel global - Bilderberg, vine în vizită la Mugur Isărescu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Grupului Bilderberg, Vicontele Etienne Davignon, este invitat la Banca Naţională a României unde va avea loc mâine o conferinţă de presă în care va vorbi despre "Uniunea Europeana după criza datoriilor suverane". Alături de Davigon se va afla Richard Haass, preşedintele Consiliului pentru Relaţii Externe al SUA.

Vicontele Etienne Davignon, în vârstă de 79 de ani, este un cunoscut polician belgian, care face parte din grupul Bilderberg din anul 1974, a intrat în structurile de conducere în 1999, şi este în prezent cel de-al şaselea preşedinte al organizaţiei. Vicontele Etienne Davignon este în acelaşi timp preşedintele Consiliului de Conducere al Brussels Airlines şi vicepreşedinte al companiei Suez Tractabel.

Bilderberg este unul dintre cele mai faimoase şi discrete organizaţii transnaţionale, care reuneşte bancheri, oameni politici, industriaşi, reprezentanţi media, universitari, miliardari. Creat în 1954 de către prinţul Bernard al Olandei pentru a apropia elitele din Europa şi din Statele Unite, clubul poartă numele hotelului din localitatea Oosterbeek unde a avut loc prima „ediţie” destinată să consolideze relaţiile americano-europene şi să împiedice un alt război mondial. Henry Kissinger, Helmut Schmidt, Gerhard Schroder, Daniel Vasella, şefii Coca-Cola, Shell, Fiat sau regina Olandei au participat la întrunirile evocate anual.

Niciun român nu a luat vreodată parte la întrunirile Grupului Bilderberg, dar România are doi reprezentanţi în Comisia Trilaterală, o altă structură transnaţională considerată a avea strânse legături cu Grupul Bilderberg şi Clubul de la Roma.

Comisia Trilaterală, din care fac parte cei mai influenţi oameni din diferite domenii, din toată lumea, a apărut în 1973, fiind fondată de bancherul David Rockefeller – care este şi unul dintre invitaţii permanenţi ai întrunirilor Bilderberg, pentru a întări cooperarea economică şi politică între continentele american, european şi asiatic – de aceea se numeşte Trilaterală.

În componenţa acestei comisii au intrat directori de concerne, bancheri, politicieni (printre care şi foşti preşedinţi ai Statelor Unite), economişti, şefi de sindicate, preşedinţi de fundaţii – în general cei mai influenţi oameni din America de Nord, din Europa şi din Japonia.

Reprezentanţii ţării noastre în Comisia Trilaterală sunt Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, şi Mihai Tănăsescu, fost director executiv adjunct la Banca Mondială şi fost ministru al finanţelor în România.

În ultimii ani dominaţi de criza financiară, întâlnirile celebrului Grup Bilderberg au avut ca principală de discuţie criza globală. Ultima întâlnire care a avut loc înainte de debutul crizei a fost în primăvara anului 2007 (31 mai – 3 iunie), la Istambul. Aceasta a fost dealtfel şi ultima întâlnire a cărei agendă nu a avut în cap de listă criza financiară. Temele abordate în 2007 au fost legate de războiul din Afganistan şi de problemele pe care Statele Unite le aveau în semnarea protocolului de la Kyoto.

În vara anului 2008 (iunie), criza era deja în toi în Statele Unite, unde sectorul bancar avea serioase probleme, dar puţini estimau dezastrul ce urma să vină, reuniunea grupului Bilderberg s-a ţinut la hotelul Westfields Marriot din Chantilly, în statul Virginia, din Statele Unite ale Americii. Era prima întâlnire a Grupului sub auspiciile crizei. La întâlnirea respectivă, Timothy Geithner – care deţinea atunci funcţia de preşedinte al Băncii Federale din New York (una dintre cele 12 bănci componente ale sistemului Rezervei Federale, şi care a fost numit ulterior preşedinte al Trezoreriei SUA) vorbea deja despre un cadru de reglementare unitar aplicabil sectorului financiar bancar la nivel global. (vezi aici articolul publicat în Financial Times în care preşedintele Trezoreriei SUA era citat cu declaraţii pe această temă).

La câteva luni după respectiva întâlnire, Statele Unite păşeau în cea mai gravă criză din istoria de după cel de-al doilea război mondial: pe 15 septembrie Lehman Brothers îşi anunţa falimentul, iar la foarte scurt timp gigantul asigurărilor AIG a fost naţionalizat de administraţia americană.
Următoarea întâlnire a membrilor Bilderberg Group (a 57-a la număr) a avut loc între 14 şi 17 mai în Grecia, mai precis în Atena, la hotelul Astir Palace din cartierul Vouligmeni. Deja tema principală a discuţiilor a fost dată de evoluţia crizei. (vezi aici comunicatul de presă dat de Grup în urma întâlnirii).

Între membrii participanţi s-au aflat atunci multe nume mari, dar şi câteva personalităţi care au preluat, sau sunt în curs de a prelua, funcţii importante în instituţii cu un rol extrem de important în actualul context geo-politic şi economic. Între acestea Mario Draghi – preşedintele Băncii Centrale a Italiei şi viitor Preşedinte al Băncii Centrale Europene, sau Christina Lagarde – atunci în calitate de Ministru al Economiei Industriei şi Muncii din Franţa, numită ulterior în fruntea Fondului Monetar Internaţional. Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene a fost deasemeni prezent la respectiva întâlnire. Iar Andreeas Treichl, preşedintele Erste Bank – acţionarul majoritar al BCR, cea mai mare bancă din România, a fost şi el printre participanţi. (vezi aici lista participanţilor la întâlnirea Grupului Bilderberg ce a avut loc în mai la Atena).

Pe listă mai pot fi găsite persoane precum Jaap de Hoop Scheffer – secretarul general al NATO sau comisarul european Neelie Kroes, dar şi Paul Volcker – fost preşedinte al FED şi, la momentul respectiv, consilier al preşedintelui dar şi Robert Zoellick, preşedintele Băncii Mondiale.
O jumătate de an mai târziu, Comisia Europeană atrăgea atenţia Greciei cu privire la neregulile în raportările făcute către instituţiile europene, iar ulterior Grecia căde în sarabanda reducerilor de rating suveran din partea agenţiilor de rating, ajungând astăzi în pragul falimentului suveran.
În 2010, întâlnirea Grupului Bilderberg a avut loc în Spania la hotel Sitges, între 3 şi 6 iunie. Criza, mai precis reformele sistemului financiar global a fost prima temă din lista celor puse în discuţie. Problema foametei la nivel global sau relaţiile UE-SUA au fost deasemeni obiect de discuţie. (vezi aici comunicatul dat publicităţii de organizatori după întâlnire).

Întâlnirea prezidată tot de Davignon Etienne, a avut ca participanţi într-o mare măsură aceleaşi nume celebre din finanţe, între care Josef Ackermann – preşedintele Deutsche Bank, Agius Marcus – preşedintele Barclays, Jan Huyghebaert – preşedintele KBC, sau Juan Maria Nin Genova – preşedintele grupului bancar La Caixa, dar şi membrii vechi, marcanţi ai organizaţiei, precum Henry Kissinger. (vezi aici lista de participanţi la întâlnirea din vara anului 2010 din Spania).

Nu puţine au fost zvonurile care la momentul respectiv au trecut Spania pe lista următoarelor victime ale crizei, speculându-se o presupusă corelaţie între locul unde întâlnirea Grupului Bilderberg are loc şi viitorul ţării respective. Aşteptările adepţilor teoriilor conspiraţiei au fost însă contrazise de realitate, şi chiar dacă în ultimele circa 12 luni Spaniei i-a fost redus ratingul suveran, şi numeroşi jucători financiari au luat poziţii de vânzare pe datoria suverană a acesteia, a continuat să stea pe propriile picioare mult mai bine decât Grecia, cu care se află în aceeaşi clasă a PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania – state cu o pondere mare a datoriei publice în PIB, şi cu dezechilibre bugetare serioase)
Cea mai recentă dintre întâlnirile Grupului Bilderberg a avut loc în vara anului trecut la St. Moritz, între 9 şi 12 iunie 2011, iar discuţiile s-au purtat în jurul provocărilor cu care economia globală, şi mai ales moneda euro şi Uniunea Europeană se confruntă. (vezi aici comunicatul oficial dat publicităţii după eveniment).

Pe lista participanţilor se regăsesc nume precum David Rockeffeler fost preşedinte al Chase Manhattan Bank sau Herman van Rompuy – Preşedintele Consiliului Europei. Dacă în urmă cu un an preşedintele Erste Bank făcuse parte dintre invitaţi, în 2011, a fost rândul preşedintelui Raiffeisen Zentralbank – Walter Rothensteiner, să reprezinte o instituţie financiară extrem de bine poziţionată şi în România.

Aici puteţi urmări un interviu al Vicontelui Davignon, în care vorbeşte despre criza din Grecia şi despre problemele zonei euro, dar şi despre scandalul “Dominique-Strauss Kahn”, fostul preşedinte al FMI – un subiect trata pe larg şi de revista Forbes România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite