Şeful Fiscului trimite Garda să controleze angrourile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Chiţoiu: "Unii comisari interpretează abuziv legea, iar pregătirea lor lasă de dorit" Comisarii din teritoriu ai Gărzii Financiare au fost asupru criticaţi, ieri, de către

Daniel Chiţoiu: "Unii comisari interpretează abuziv legea, iar pregătirea lor lasă de dorit"

Comisarii din teritoriu ai Gărzii Financiare au fost asupru criticaţi, ieri, de către preşedintele interimar al Fiscului, Daniel Chiţoiu.

Acesta spune că unii reprezentanţi din teritoriu ai instituţiei "interpretează abuziv legea", iar controalele se axează doar pe "mărunţişuri, neurmărindu-se de fapt cazurile adevărate de fraudă şi evaziune fiscală.

Un alt motiv de nemulţumire al succesorului lui Bodu la conducerea ANAF constă în pregătirea profesională a comisarilor, care lasă de dorit. "Primesc sesizări, la adresa aparatului Gărzii Financiare din teritoriu, că se fac controale repetate la unii agenţi economici, iar alţii sunt protejaţi. Acţiunile de control trebuie planificate pe baza informaţiilor obţinute şi realizate la firmele susceptibile de evaziune fiscală. Comisarii interpretează în mod abuziv legislaţia", a afirmat, ieri, Daniel Chiţoiu, preşedintele interimar al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cu ocazia prezentării raportului de activitate al Gărzii Financiare. El s-a declarat nemulţumit şi de pregătirea profesională a comisarilor care, la nivelul întregului aparat fiscal, "lasă de dorit".

"Controlaţi importurile din China şi Turcia!"

Şeful ANAF a criticat ieri şi faptul că aproximativ 80% din încasările Gărzii Financiare provin din amenzi acordate pentru contravenţii legate de încălcarea Legii contabilităţii. "Rolul Gărzii Financiare este însă descoperirea fraudelor fiscale şi a evaziunii din domeniul produselor accizabile - petrol, tutun, alcool", a spus Chiţoiu, rugându-i pe angajaţii instituţiei să-şi facă planuri de acţiune. Oficialul ANAF le-a exemplificat chiar comisarilor pe ce ar trebui să se axeze acum, când nu mai este obligatorie utilizarea facturilor tipizate. "Nu ştiu de ce nu controlaţi angrourile (...) Trebuie să vă orientaţi controalele către acei agenţi economici care importă legume şi fructe, precum şi îmbrăcăminte din China sau Turcia", a precizat şeful ANAF, sfătuindu-i totodată pe comisari să reţină măfurile a căror provenienţă este ilegală. "Am sesizat că a scăzut numărul confiscărilor. Nu trebuie! Confiscaţi bunurile!", i-a mai îndemnat Chiţoiu pe comisarii Gărzii Financiare. Acesta se află la conducerea interimară a ANAF de o lună, după ce fostul preşedinte Sebastian Bodu a fost demis de către premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Încasări cu 14% mai mari

Potrivit raportului prezentat ieri, Garda Financiară a încasat, în 2006, 151,69 milioane de lei, în creştere cu 14% faţă de nivelul din 2005. "Au fost verificaţi aproape 148.584 de agenţi economici, număr comparabil cu cel din 2005, iar nivelul amenzilor încasate a fost de 138,84 milioane de lei, cu 14% peste valoarea din anul 2005", a precizat comisarul-şef al insttuţiei, Adrian Cucu. Potrivit acestuia, au fost confiscate bunuri în valoare de peste 10,3 milioane de lei, domeniile în care s-a acţionat cu preponderenţă anul trecut fiind producţia şi distribuţia de uleiuri minerale, băuturi alcoolice şi ţigarete. Organele de cercetare penală au fost sesizate în 2.334 de cazuri, pentru un prejudiciu de 745,7 milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite