Etienne Davignon, preşedintele Grupului Bilderberg: "Euro este un experiment reuşit"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Feriţi de ochii presei, conducătorii a două dintre cele mai importante instituţii care ţin în mână destinele omenirii au ajuns, vineri seară, la Banca Naţională a României. Urmăriţi aici principalele declaraţii de la eveniment.

UPDATE 21.32 E.Davignon: "Nu cred că extinderea Uniunii s-a făcut prea repede"

Unii dintre cetăţenii Europei sunt acum relativ ostili Uniunii pentru că la momentul aderării, proiectul european nu le-a fost bine explicat, spune Preşedintele Grupului Bilderberg, Vicontele Etinne Davignon.

"Nu cred că lărgirea Uniunii s-a făcut prea repede" şi-a susţinut Davignon proiectul, susţinând că viziunea celor care au crezut în proiectul european nu a fost o utopie. "Spania şi Portugalia nu s-au alăturat unei utopii! Cred însă că proiectul european a fost prost explicat la momentul extinderii sale" a adăugat Davignon.

Extinderea Uniunii s-a făcut la scurt timp după căderea URSS, iar paşii pe care statele din Europa de Est i-au făcut spre aderare, au fost foarte puternic încărcaţi emoţional. "Acum, când Uniunea are probleme, cetăţenii resimt efectele aderării ca pe o agresiune, simt că le ia economiile" a adăugat Preşedintele Grupului Bilderberg, explicând fundamentele reacţiei cetăţenilor nemulţumiţi de modul în care apartenenţa la spaţiul european le afectează vieţile.

UPDATE 20.48 R. Haas: "Cred că neacceptarea Turciei în Uniune este un lucru rău pentru Europa şi Turcia"

Preşedintele Council of Foreign Relations, susţine acceptarea Turciei în Uniunea Europeană. Faptul că America este o ţară multiculturală, este în opinia lui Haas unul dintre ingredientele succesului SUA, iar modul în care Uniunea Europeană tratează problema Turciei este cel puţin nepotrivită.

"Cred că respingerea accesului Turciei în Uniune este un lucru rău pentru Europa şi în acelaşi timp rău pentru Turcia. Pe termen lung, ambele părţi au de pierdut" a spus Haas.

Preşedintele CFR a vorbit şi despre modul în care România poate să intre în competiţia pentru atragerea capitalurilor străine cu restul statelor din Europa. În opinia acestuia, un program de privatizare, dezvoltarea de proiecte de infrastructură şi investiţia în capitalul uman prin educaţie, şi eventual prin dezvoltarea unor centre de excelenţă, ar putea fi lucrurile pe care România ar putea miza. "Duse la capăt cu succes, asta v-ar aduce reputaţia necesară în faţa investitorilor" a completat acesta.

UPDATE 20.45 Etienne Davignon, preşedintele Grupului Bilderberg: "Euro este un experiment reuşit"

Şeful Grupului Bilderberg, considerat a fi unul dintre "naşii" monedei unice europene, susţine că proiectul este încă viabil, şi că a adus suficient de multe lucruri bune, pentru a fi continuat.

"Moneda unică a adus stabilitatea preţurilor, a permis păstrarea stabilităţii preţurilor şi a adus multe alte lucruri bune. Acum, brusc trebuie să facă faţă unei crize" a spus Preşedintele Grupului Bilderberg explicând încetineala cu care instituţiile europene s-au mişcat, întârziind să dea un răspuns pe măsură crizei. "Proiectul Uniunii Europene este un proiect unic, şi dacă nu merge, va da un semnal foarte prost restului lumii" a argumentat acesta în favoarea luării de măsuri pentru salvarea acestuia. Davignon susţine că eşecul "euro" trebuie evitat măcar şi pentru faptul că nu există o alternativă la dispariţia acestuia, iar un astfel de eveniment ar crea lumii probleme cu mult mai mari decât are acum. "Trebuie să acceptăm costul adus de criza din Grecia" a mai spus acesta.

UPDATE 20.25 Richard Haas, preşedintele CFR: "Pericolul care ne pândeşte acum este suprareglementarea pieţelor"

Preşedintele Concil of Foreign Relation, susţine că actualul context tulbure prin care trec pieţele financiare, poate face ca reglementatorii să supra-reacţioneze.

"Cred că este important să asigurăm un echilibru între libertatea pieţelor şi reglementarea acestora" a spus Hass. Acesta este răspunsul pe care acesta consideră că statele şi reglementatorii trebuie să-l dea crizei. "Cred că cel mai mare pericol pentru pieţe în acest moment este supra-reglementarea. Trebuie să fim foarte atenţi să nu supra-reacţionăm".

"Cheia ieşirii din criză nu poate fi găsită în reglementare" a completat perspectiva lui Hass, vicontele Etienne Davignon, preşedintele Bilderberg."Protecţionismul nu a funcţionat niciodată ca măsură de ieşire din criză" a adăugat acesta.

UPDATE 18.50 Mai sunt mai puţin de 10 minute până când va începe conferinţa "The European Union after the sovereign debt crisis" organizata sub patronajul BNR si al Guvernatorului Mugur Isarescu.

18.40 Vicontele Etienne Davignon şi Richard Haas - preşedintele Grupului Bilderberg respectiv Preşedintele Consiliului de Relaţii Externe (CFR - Council of Foreign Relations) sunt aşteptaţi în mai puţin de o jumătate de oră să apară în sala Mitiţă Constantinescu de la BNR. Aceştia sunt aşteptaţi de o adunare selectă din care, face parte preşedintele Traian Băsescu, iar fostul preşedinte Ion Iliescu este aşteptat.

Pe lângă reprezentanţii Băncii Naţionale şi politicienii prezenţi, între care şi Adrian Năstase, în sală mai sunt prezenţi şi serie de finanţişti români. Stere Farmache, fostul preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti şi Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, consultantul financiar Ionel Blănculescu, precum şi Secretarul de Stat Bogdan Drăgoi, sunt în sală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite