Şef BCR: Creditele neperformante sunt legate de fraudă, e vorba de background-ul cultural românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre creditele neperformante ale Băncii Comerciale Române (BCR) sunt legate de fraude, susţine Michael Beitz., Chief Risk Officer al BCR.

Acesta a apreciat că fraudele ar fi între 10 şi 15% şi că motivul ar fi "background-ul cultural" al românilor. Beitz a mai spus că, înainte de preluarea de către Erste, BCR era descentralizată, fără un control foarte bun de la Bucureşti al sucursalelor.

"Circa 85% din problemele pe care le avem acum sunt legate de <moşteniri>, iar dacă ne gândim la cum era organizată BCR îninte de preluare, era foarte descentralizată, ceea ce însemna că nu exista un control real de la centru, de la Bucureşti, referitor la cum se derula creditarea la Iaşi sau Timişoara. Consider că acesta este motivul principal pentru care calitatea activelor este aşa cum este acum", a spus Beitz, în timpul unei conferinţe cu investitorii organizată de grupul austriac Erste.

Întrebat de un analist dacă situaţia BCR este comparabilă cu cea a unei bănci din Suedia care a avut probleme, Beitz a invocat "background-ul cultural" al românilor ca motiv principal pentru situaţia de la BCR.

"Nu aş compara situaţia din Suedia cu cea din Ungaria şi România sau Cehia. Intră în scenă şi background-ul cultural şi aş spune că acesta este un motiv cheie", a afirmat reprezentantul BCR.

La sfârşitul lunii septembrie, creditele neperformante aveau o pondere de 20,8% din portofoliul de împrumuturi al BCR, faţă de 16,8% anul trecut şi 12,3% în 2009. Aproape 55% din creditele neperformante de la BCR au fost generate înainte de preluarea de către Erste şi până în 2008, perioadă considerată de tranziţie de către grupul austriac.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite