Sedii sociale de închiriat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de români care vor să-şi înfiinţeze o firmă, dar nu deţin niciun imobil în proprietate apelează la diverse companii de consultanţă pentru a obţine un sediu social, totul contra cost. Preţul chiriei este de aproximativ 200 de euro pe an. În tarif intră găzduirea sediului, precum şi primirea corespondenţei clientului.

Foarte mulţi români care vor să-şi înfiinţeze o societate particulară întâmpină, încă din faza incipientă, un mare obstacol: nu au nicio locaţie-proprietate personală unde să-şi înregistreze firma.

O parte dintre viitorii oameni de afaceri  apelează la rude sau la prieteni care au case să profite de acest lucru şi să poată înscrie la Registrul Comerţului sediul social, fără de care firma nu poate fi înfiinţată. Sediul social este locul unde o firmă îşi desfăşoară activitatea şi nu trebuie să fie neapărat şi punct de lucru al societăţii respective.

În cazul în care nu găsesc pe nimeni care să-i ajute, viitorii antreprenori pot să apeleze la firmele de consultanţă care le vor oferi, contra-cost, găzduirea sediului social al societăţii. La serviciile consultanţilor apelează şi persoane care deţin proprietăţi, dar nu în localitatea unde va funcţiona firma.

Adresă centrală

Cu o asemenea problemă s-a confruntat şi Mirela Banu, originară din comuna Izvoarele, judeţul Teleorman. Ea a vrut neapărat să-şi înfiinţeze firma în Bucureşti, oraş unde locuieşte cu chirie, pentru a evita drumurile periodice la autorităţile din Alexandria, reşedinţa judeţului Teleorman. Iniţial, Mirela a înscris firma la adresa unde locuia cu chirie, dar, după un an, s-a mutat din apartamentul închiriat, iar sediul social al firmei a rămas „în aer".

Proprietarul noului apartament nu i-a mai dat acordul să înregistreze firma la adresa unde s-a mutat, iar femeia a fost nevoită să apeleze la o firmă de consultanţă pe care a găsit-o pe internet. „Plătesc 200 de euro pe lună şi stau liniştită că ştiu că nu mă mai dă nimeni afară", spune antreprenoarea.

Potrivit consultanţilor, la serviciile lor apelează atât oameni care se află în aceeaşi situaţie ca şi Mirela Banu, cât şi oameni de afaceri mai comozi care nu vor să umble după aprobări pentru înfiinţarea societăţii şi lasă totul pe seama specialiştilor.

„O altă categorie de clienţi sunt cei care vor neapărat să aibă sediul social în Bucureşti sau în marile oraşe, într-o clădire modernă de birouri", explică Bogdan Angheluţă, directorul de marketing al companiei de consultanţă Reinvent Consulting. Potrivit acestuia, doar la compania unde lucrează el există câteva sute de firme care au apelat la închirierea de sedii sociale, care au adresa în centrul Bucureştiului, pe Bulevardul Splaiul Independenţei.

Birou de lux cu ora

Companiile de consultanţă practică tarife diferenţiate, în funcţie de dorinţele clienţilor. Cel mai ieftin pachet costă aproximativ 200 de euro pe an. Pe lângă găzduirea sediului social, în preţ mai intră şi servicii de secretariat şi de primirea corespondenţei clientului.

Un alt serviciu oferit este închirierea de birouri luxoase cu ora şi cu secretară „la pachet". Mai bine spus, clienţii care au întâlniri importante şi vor să-i dea gata pe partenerii de afaceri, dar nu au un birou corespunzător unde să discute pot închiria un spaţiu într-o clădire modernă. Un pachet care cuprinde găzduirea sediului social, servicii de secretariat (preia şi apeluri telefonice) şi închirierea timp de patru ore pe lună a unui birou directorial complet utilat şi a unei săli de conferinţă costă aproximativ 70 de euro pe lună.

Companiile nu duc lipsă de clienţi, întrucât internetul abundă de astfel de anunţuri de închiriere. Pentru a înregistra un sediu social, proprietarul firmei trebuie să prezinte la Registrul Comerţului certificatul de înmatriculare al firmei (în original) şi copie după contractul de spaţiu al locaţiei în care se va afla sediul (cu datele de identificare ale proprietarilor). În cazul în care patronul va declara sediul social al firmei într-o locaţie închiriată de la o persoană fizică, va trebui să prezinte şi contractul de închiriere vizat de Administraţia Finanţelor Publice.

Dacă imobilul este închiriat de la o persoană juridică, proprietarul firmei are nevoie şi de o copie a titlului de proprietate sau de administrare a respectivului imobil. De asemenea, proprietarul firmei va trebui să plătească minimum 400 de lei la Registrul Comerţului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite