Sectorul construcţiilor s-a prăbuşit în martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a înregistrat, în a treia lună a acestui an, cea mai mare scădere anuală a activităţii din construcţii din Uniunea Europeană. Sectorul construcţiilor a consemnat o diminuare cu 23% în martie, comparativ cu aceeaşi lună din 2009, singurele creşteri fiind raportate de Germania şi Marea Britanie.

Un segment profitabil al economiei în perioada de boom economic, segmentul construcţiilor, este în prezent unul dintre cele mai afectate de criza economică. Astfel, la nivelul Uniunii Europene, România a înregistrat în martie cel mai mare declin al activităţii pe piaţa de profil, de 23%, comparativ cu  aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Eurostat. Motivul?

Jumătate dintre constructori şomează

Adriana Iftime: „Sectorul construcţiilor a căzut de la etajul zece“

 „După cinci-şase ani în care am avut investiţii străine mari, deodată marile proiecte au fost oprite brusc din cauza lipsei banilor", arată Răzvan Niculescu-Aron, prim-vicepreşdine al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC). În plus, România s-a confruntat şi cu colapsul micilor societăţi de construcţii.

„Trebuie să repornim investiţiile în infrastructură şi să ne gândim şi la reabilitarea clădirilor vechi", explică prim-vicepreşedintele PSC. Totuşi, faţă de luna februarie, producţia din sectorul construcţiilor a avansat cu 2,3%.

Germania şi Marea Britanie, pe plus

La nivelul blocului comunitar însă, lucrurile stau puţin mai bine, activitatea din sectorul construcţiilor diminuându-se cu 2,4%. În afara ţării noastre, cele mai mari scăderi au fost înregistrate Bulgaria (20,9%), Slovenia (19,7%) şi Cehia (19,1%).

Dacă România a înregistrat un record negativ, în martie, Germania şi Marea Britanie au raport creşteri. În martie, în Marea Britanie, sectorul construcţiilor a avansat cu 9,2%, iar cel din Germania, cu 2,6%.

Cu cât a scăzut segmentul construcţiilor

România - 23%
Bulgaria - 20,9%
Slovenia - 19,7%
Cehia - 19,1%

Notă: martie 2010 faţă de martie 2009

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite