Sectorul IMM va ieşi mai târziu din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 8% din întreprinzători cred că apogeul prăbuşirii afacerilor va fi atins în 2011 şi 60% cred că vârful va fi atins în 2012. Din 2008 până în prezent, 44% din afacerile firmelor mici şi mijlocii s-au restrâns şi 12,6% au crescut. Apogeul crizei încă nu a fost atins, cred managerii de IMM-uri.

Oamenii de afaceri care conduc întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) au suferit un impact psihologic semnificativ din cauza crizei economice, reiese din ediţia pe acest an a lucrării „Carta Albă a IMM", lansată ieri la Bucureşti de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii. Cel mai puternic afectaţi (impact psihologic „mare şi foarte mare", declarat în sondaj) au fost managerii din turism şi comerţ, urmaţi de constructori şi industriaşi.

Prestatorii de servicii par a fi cel mai puţin afectaţi de efectele crizei, 30% dintre ei declarând un impact „redus sau foarte redus". Cât despre apogeul crizei, 59% dintre oamenii de afaceri cred că acesta va fi atins în 2012, 22,7% cred că maximul va fi în 2013 şi doar 8,8% se aşteaptă la atingerea şi depăşirea vârfului în 2011. Restul participanţilor chestionaţi cred că nivelul cel mai ridicat al recesiunii va fi atins undeva după anul 2013.

Cei mai optimişti manageri de IMM - care cred că în 2011 vom depăşi apogeul crizei - se regăsesc în sectorul de servicii şi în turism. Pentru 66,8% din industriaşi apogeul crizei va veni în 2012 şi pentru 30,7% din constructori - în 2013. Aproape jumătate (47,8%) din managerii chestionaţi cred că Guvernul are o capacitate redusă de a contribui la ieşirea rapidă din criză şi mai mult de o treime (35,8%) consideră că autoritatea centrală nu are o asemenea capacitate.

Doar 4,2% din manageri cred că Guvernul are o „capacitate ridicată" de a scoate ţara din criză. Printre cei mai neîncrezători în abilităţile oficialilor de la Palatul Victoria se numără managerii de IMM care activează în turism, industrie şi servicii. Grupaţi după forma de organizare a firmei, conducătorii de SRL-uri sunt cei mai mulţi care cred că Executivul este incapabil de a scoate România din criză.

Proceduri simplificate

Premierul Emil Boc, prezent ieri la lansarea Cartei Albe a IMM, a anunţat că Guvernul şi-a propus să simplifice procedurile administrative pentru derularea unei afaceri, astfel încât durata medie de înfiinţare a unei firme să scadă de la zece zile în prezent la maximum trei zile. Oficialii UE recomandă ca această durată să fie redusă la o medie de trei zile. Boc a asigurat că reducerea termenului este „pe agenda imediată" a Guvernului.

"Vrem să ajungem la termenul de trei zile pentru înfiinţarea unei firme şi cred că este realizabil.''
Emil Boc prim-ministru

Plafonul TVA va creşte până la finele anului

Una din solicitările Consiliului Naţional al IMM pentru îmbunătăţirea condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea firmele micio şi mijlocii ţine de plafonul de declarare ca plătitor de TVA. În prezent, cine depăşeşte plafonul de 35.000 de euro (cifră de afaceri) trebuie să se înscrie la Fisc şi să depună declaraţii privind nivelul veniturilor. Consiliul Naţional al IMM a cerut ca plafonul acesta să crească la 50.000 de euro. Drept răspuns, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, prezent la lansarea Cartei Albe a IMM, a anunţat că plafonul va creşte „până la sfârşitul acestui an".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite