Sectorul farmaceutic - randament de peste 20% pe Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plasamentele în titlurile celor trei societăţi farmaceutice listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) - Antibiotice Iaşi (ATB), Biofarm Bucureşti (BIO), respectiv Sicomed Bucureşti (SCD) -

Plasamentele în titlurile celor trei societăţi farmaceutice listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) - Antibiotice Iaşi (ATB), Biofarm Bucureşti (BIO), respectiv Sicomed Bucureşti (SCD) - s-au dovedit a fi de-a lungul timpului investiţii profitabile, cu toate că deţin numai 2,4% din întreaga capitalizare bursieră.
Cine ar fi cumpărat, la începutul anului 2006, acţiuni în proporţii egale în valoare de 10.000 RON la societăţile din acest sector ar fi obţinut până în momentul de faţă un câştig absolut al portofoliului de peste 20%, mai precis de 2.184 RON. În acelaşi timp, indicele BET-Compozit, care monitorizează evoluţia tuturor emitenţilor listaţi la cota Bursei, s-a apreciat cu 14,93%, în vreme ce indicele BET-FI, care reflectă evoluţia titlurilor Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF), a scăzut cu 8,46%.
Prin raportare la titlurile emitenţilor din celelalte sectoare, nu se poate spune însă că acţiunile societăţilor farmaceutice sunt mai sigure.

Atenţie la volatilitatea cotaţiilor
"Chiar dacă sectorul farmaceutic are un potenţial foarte mare de creştere în ţara noastră (în principal, pentru că, în prezent, este încă subdezvoltat în comparaţie cu situaţia ţărilor membre UE), cele trei companii de profil tranzacţionate la BVB nu au în momentul de faţă o performanţă financiară atât de bună încât să putem afirma că investiţia în aceste acţiuni este mai sigură", spune Iulian Panait, preşedintele KTD Invest. La rândul său, directorul IEBA Trust, Marius Plugaru, atrage atenţia asupra volatilităţii ridicate a cursului acţiunilor farmaceutice, determinată de caracteristicile diferite ale sectorului farmaceutic. "Acţiunile acestor companii sunt mai puţin sigure decât alte sectoare, prezentând o volatilitate mai mare a preţului, din cauza preţurilor reglementate în România pentru medicamentele de uz uman; a procesului îndelungat şi costisitor de dezvoltare, testare, certificare, autorizare şi lansare a unui produs nou; a politicii guvernamentale în domeniul sănătăţii publice; a cheltuielilor de cercetare ridicate pentru dezvoltarea unui produs nou, şi a unui risc ridicat asociat creării unui medicament nou", ne-a explicat Plugaru.

Biofarm - cel mai mare potenţial de creştere
Dacă titlurile Sicomed sunt mai mult absente din piaţă după preluarea pachetului majoritar al companiei de către cehii de la Zentiva, iar interesul pentru titlurile ATB rămâne destul de moderat ca urmare a "blocajului" în stadiul de analiză a privatizării societăţii, acţiunile Biofarm au, potrivit analiştilor pieţei de capital, cel mai mare potenţial de creştere. "Motivaţia este dată atât de rezultatele financiare ale companiei (n.r. - Biofarm a înregistrat, la finele primului trimestru al acestui an, un profit brut de 4,805 milioane RON, venituri totale de 14,435 milioane RON şi o cifră de afaceri de 14,511 milioane RON), cât şi de posibilitatea ca aceasta să fie preluată în anii următori de un jucător extern important pe această piaţă", este de părere preşedintele KTD. şi indicatorii de evaluare susţin faptul că e loc de creştere pentru titlurile BIO: "Astfel, dacă luăm în calcul unul dintre indicatorii de evaluare - P/E (raportul dintre preţul unei acţiuni la Bursă şi profitul pe acţiune), observăm că acesta este de circa 24 pentru BIO şi de 27 pentru ATB, ceea ce ar duce la concluzia că titlurile Biofarm sunt mai ieftine", explică Andreea Ciobanu, analist la Intercapital.
Un alt atu al Biofarm îl poate constitui şi potenţialul mai ridicat de creştere a vânzărilor de produse farmaceutice de tip "Over The Counter" şi de suplimente nutritive, producţia companiei fiind orientată către acest segment de piaţă, conchide analistul Intercapital.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite