Sectorul construcţiilor, cel mai dinamic în următorii doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectele de infrastructură şi cererea de locuinţe menţin un ritm de creştere a acestui segment de peste 12% Investitorii străini consideră că economia românească are o serie de

Proiectele de infrastructură şi cererea de locuinţe menţin un ritm de creştere a acestui segment de peste 12%

Investitorii străini consideră că economia românească are o serie de avantaje necesare dezvoltării unei noi afaceri. Iar printre acestea se numără oportunităţile generate de adererea la Uniunea Europeană, mediul de afaceri favorabil cu impozite scăzute pentru companii sau un cost redus al forţei de muncă.

Mediul de afaceri din ţara noastră s-a îmbunătăţit semnificativ pe parcursul ultimilor ani. Iar costul forţei de muncă continuă să fie printre cele mai mici din Europa, în ciuda faptului că salariile din ţara noastră înregistrează printre cele mai rapide ritmuri de creştere. Iar poziţia geografică a României reprezintă un avantaj net. Aşa percep investitorii străini mediul economic din ţara noastră. Un studiu realizat de grupul UniCredit subliniază faptul că un număr tot mai mare de companii îşi îndreaptă atenţia către ţara noastră, decizia de mutare a activităţii fiind determinată de poziţia strategică a României. Fabio Mucci, economistul UniCredit, explică faptul că, din ţara noastră, investitorii pot intra şi în alte pieţe din Europa de Est, cum ar fi Moldova sau Ucraina, unde prezenţa locală poate fi riscantă din cauza incertitudinilor din mediul de afaceri.

Cele mai mari oportunităţi de dezvoltare sunt în sectoarele legate de infrastructură. Astfel, principalul motor de creştere al sectorului construcţiilor va fi dat de proiectele de infrastructură, care includ reabilitarea drumurilor, construcţia de autostrăzi, şcoli şi spitale, renovarea centrelor universitare. Totodată, un alt motor de creştere al sectorului de construcţii vine din partea cererii pentru locuinţe şi pentru spaţii de birouri. Nu în ultimul rând, expansiunea spaţiilor comerciale planificată de marii jucători internaţionali va contribui la dezvoltarea sectorului de construcţii, analiştii UniCredit estimând un ritm de creştere pentru acest segment de 12% în acest an şi de 13% în 2008.

Consolidarea pieţei financiare, prin fuziuni şi achiziţii

Totodată, alături de sectorul construcţiilor, serviciile financiare şi vânzările cu amănuntul au un potenţial ridicat de creştere. Astfel, fuziunile şi achiziţiile aşteptate în perioada următoare vor conduce la consolidarea pieţei. Asta şi pentru că, în sistemul bancar din ţara noastră, 20 de instituţii de credit au o cotă de piaţă mai mică de 1%. Iar potenţialul de creştere a intermedierii financiare constă în creşterea gradului de penetrare bancară, mai ales în mediul rural, unde prezenţa băncilor este aproape inexistentă. Pe segmentul vânzărilor cu amănuntul, investitorii deja prezenţi în ţara noastră au anunţat planuri de extindere pentru următorii ani. Mai mult, piaţa românească este atractivă şi pentru noi companii internaţionale.

Spre deosebire de sectoarele construcţiilor, serviciilor financiare şi vânzărilor, industria textilă va înregistra ritmuri de creştere foarte mici.

Importurile menţin deficitul extern la peste 10% din PIB

"Penetrarea pieţei româneşti de către produsele textile de provenienţă asiatică, în special din China, va determina creşterea automatizării, reducerea costurilor de producţie şi, în ultimă instanţă, reduceri de personal", consideră analiştii UniCredit.

În momentul de faţă, economia românească îşi construieşte stocul de capital necesar pentru creşterea competitivităţii exporturilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care deficitul comercial continuă să înregistreze valori-record aproape în fiecare lună. Mai mult, analiştii UniCredit susţin că, în perioada 2007-2008, soldul negativ al contului curent va varia între 11,2% şi 11,5% din produsul intern brut, ca urmare a adâncirii dezechilibrului dintre importuri şi exporturi. Totuşi, menţinerea dezechilibrului extern la valori ridicate nu va afecta economia românească, Fabio Mucci considerând că riscul asociat finanţării deficitului de cont curent este redus. Astfel, chiar dacă investiţiile străine directe se vor reduce în următorii ani, accesul pe pieţele financiare internaţionale, ca urmare a aderării ţării la Uniunea Europeană, asigură resursele necesare finanţării deficitului de cont curent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite