Sectorul construcţiilor din România este în continuare într-o fază critică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest an, se va înregistra un foarte modest progres în construcţii în Europa, dar în România perspectivele de revigorare ale acestui sector sunt rezervate, potrivit unui studiu realizat la nivel mondial de Coface.

„Perspectivele de revigorare în sectorul de construcţii din România sunt rezervate, în condițiile în care se observă îngreunarea accesului la împrumuturile în valută. Astfel, conform noului regulament BNR care va intra în vigoare începând cu luna februarie 2012, se impune un avans de cel putin 25% pentru creditele imobiliare în euro și respectiv minim 40% pentru creditele în alte valute străine, rambursarea creditelor de consum în mai putin de 5 ani și garanții aferente de cel puțin 133% din suma împrumutată”, se arată în comunicatul Coface.

 Potrivit analiştilor Coface, cei mai importanți factori care au afectat sectorul construcţiilor în 2011 sunt : cererea redusă din partea populației care se află într-un proces de ajustare la raportul mai ridicat dintre serviciul datoriei şi venituri, rezultat din creşterea dobânzilor şi scăderea încasărilor; sprijinul fragil de finanțare din partea sectorului bancar, investițiilor străine și guvernamentale 

Criza financiară a cauzat ajustări semnificative în acest sector. Astfel, conform ultimelor date publicate de Institul Naţional de Statistică (INS), numărul de companii active din sectorul construcţiilor s-a redus cu 16% în 2010 comparativ cu 2008.

În aceeași perioadă analizată și pentru același sector, numărul mediu de salariați s-a redus cu 29%, cifra de afaceri s-a contractat cu 21%, iar rezultatul brut al exercițiului s-a prăbuşit cu 80,51%.  

Conform INS, numărul de construcţii finalizate în primele trei trimestre din 2011, a scăzut cu 9,5% față de aceeași perioadă a anului anterior și cu 23,8% față de primele nouă luni din 2009.

Perspectivele privind evoluția acestui indicator în 2012 sunt de stabilizare, în condițiile în care construcţiile autorizate în primele 11 luni ale anului 2011 au fost în scădere cu 4,6% față de aceeasi perioadă a anului 2010 și cu 17,2% comparativ cu anul 2009.  

În aceste condiții, 2.528 de companii din sectorul construcţiilor au fost raportate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu mențiuni de insolvență în primele 10 luni din 2011, în scădere cu doar 1,29% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Astfel, după comerțul cu ridicata și comerțul cu amănuntul, sectorul construcţiilor înregistrează cele mai multe insolvențe în 2011.    

Singurele semnale pozitive sunt cele observate comparativ cu restul țărilor din UE. Astfel, în noiembrie 2011 România a înregistrat cea mai mare creștere din UE a volumului lucrărilor de construcţii, comparativ cu aceeași lună a anului anterior, avansul fiind de 16,9% în serie brută și 14% în serie ajustată. 

Pentru 2012, Coface estimează un foarte modest progres în construcţii în Europa, dacă revenirea segmentului de locuinţe va continua. Sectorul de construcţii va fi însă afectat de planurile de austeritate.

Lucrările publice şi construcţiile instituţionale sunt estimate să stagneze sub influenţa restricţiilor de buget. Construcţiile de spaţii de afaceri şi industriale vor fi probabil afectate de nesiguranţe economice.




Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite