Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe îl contrazice pe Băsescu: Bineînţeles, criza a început

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, recunoaşte că a început criza, însă afirmă că autorităţile se aşteaptă ca măsurile de ajustare adoptate în ultimi doi ani să-şi producă efectele pozitive.

"Bineînţeles, criza a început, trebuie să vedem exact cum suntem. Să nu uităm un lucru, Guvernul României până acum a luat foarte multe măsuri, efectele acestor măsuri urmează să fie văzute. Dacă vă uitaţi cumva în momentul de faţă la declaraţiile care au apărut în statele vestice, în statul american, liderii îndrumă economiile către o consolidare, deci către o ajustare a exceselor, lucru pe care Guvernul României l-a făcut de doi ani de zile. La noi, acum efectele pozitive încep să apară şi s-a văzut acest lucru", a spus miercuri Drăgoi.

Afirmaţia a fost făcută după ce a fost întrebat dacă prognoza de creştere economică din strategia fiscal-bugetară, de 4% pentru 2012, nu este prea optimistă în contextul apropierii unui nou val al crizei şi a "datelor proaste" privind economia românească publicate de INS, relatează Mediafax.

Afirmaţiile secretarului de stat intervin după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, că nu ar trebui folosit cuvântul "criză" în actualul context, afirmând că scăderile masive ale burselor sunt doar o reacţie la unele decizii neconvingătoare luate atât în SUA cât şi în Europa. Preşedintele a anticipat că în zilele următoare bursele îşi vor reveni.

"Nu ar trebui să utilizăm cuvântul criză, cel puţin în momentul de faţă. Asistăm la o reacţie a pieţei la decizii neconvingătoare, atât în Statele Unite, cât şi în Europa. Nu cred că putem vorbi încă de o criză, ci despre o reacţie. Probabil în zilele următoare se va confirma declaraţia mea, printr-o revenire a burselor, atât în SUA, cât şi în Europa.", a spus Băsescu, la finalul discuţiilor avute cu guvernatorul BNR, ministrul Finanţelor Publice şi preşedintele Consiliului Fiscal, despre situaţia economică internaţională şi despre impactul acesteia asupra României. Vezi aici mai multe detalii!

Secretarul de stat a mai fost întrebat miercuri de ce premierul a anunţat în urmă cu câteva zile că România va avea anul viitor o creştere economică de 3,5%, iar în strategia fiscal-bugetară figurează o prognoză de creştere economică de 4% pentru 2012.

"Tot timpul s-a anunţat undeva între 3,5 şi 4%. Ca urmare a misiunilor cu FMI, partenerii, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au estimat 3%. Dar tot timpul estimările Guvernului au fost în 3,5-4%", a răspuns Drăgoi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite