Fiscul a pus sechestru pe rafinăria Petromidia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a instituit sechestru asigurător asupra unor active ale Rompetrol Rafinare. Ministerul Finanţelor susţine că Rompetrol trebuie să răscumpere toate obligaţiunile în care a fost convertită datoria istorică, deşi Sebastian Vlădescu, fostul ministru de resort, a admis că statul poate deveni acţionar minoritar la compania petrolieră.

Conflictul dintre statul român şi Grupul Rompetrol pe tema datoriei istorice a rafinăriei Petromidia ia amploare. Vineri, ANAF a pus sub sechestru asigurător unele terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare.

Citiţi şi:

ANAF a pus sechestru pe rafinăria Petromidia, în scandalul datoriei Rompetrol

Grupul Rompetrol, controlat integral de kazahii de la KazMunaiGaz, a plătit deja 54 de milioane de euro din datoria de 570 de milioane de euro transformată în obligaţiuni în anul 2003, urmând ca res­tul titlurilor să fie convertite în acţiuni în beneficiul statului.

De cealaltă parte, Ministerul Finanţelor, care ar urma să devină acţionar minoritar în compania petrolieră, susţine că Grupul trebuie să răscumpere toate obligaţiunile până la data scadentă.

Cum s-a sucit Vlădescu

„Prin această decizie (a ANAF -n.r.) sunt indisponibilizate active pentru o sumă de bani pe care Rompetrol Rafinare nu o datorează şi nici nu o va datora vreodata bugetului de stat, contrar celor pretinse de ANAF", au declarat oficialii Rompetrol. „Sechestrul este o interdicţie de a înstrăina activele vizate. Rompetrol nu intenţionează, bineînţeles, să înstrăineze aceste active", mai spun aceştia.

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii ANAF nu au precizat argumentele în baza cărora au luat această decizie. Ministerul Finanţelor susţine că Grupul Rompetrol trebuie să plătească întreaga sumă la data scadentă, 30 septembrie 2010. Aceasta deşi, în urmă cu două luni, fostul ministru de resort, Sebastian Vlădescu, spunea exact opusul.

„Dacă KazMunaiGaz va plăti 100 de milioane de dolari, statul va prelua peste 40% din acţiunile Rompetrol, iar kazahii rămân majoritari. Potrivit legii, ce nu se plăteşte se converteşte în acţiuni. Nu sunt de acord, dar asta spune legea", spusese ministrul.

Mai mult, la finele lunii august, el a admis, într-un interviu pentru Bloomberg, că statul ar prefera să prelungească termenul scadenţei în loc să devină acţionar al Rompetrol Rafinare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite