Seceta şi inundaţiile scumpesc şi carnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crescătorii de porci şi ovine spun că furnizorii de furaje au majorat deja preţurile cu până la 23%, iar asta va creşte şi costul produselor din carne. Preţul mare al hranei pentru animale va creşte costurile de producţie, iar singurele soluţii sunt fie o majorare a preţului la carne, fie închiderea unităţilor nerentabile.

Situaţia incertă de pe pieţele externe, ca de exemplu interdicţia exporturilor de cereale din Rusia sau limitarea celor din Ucraina, în a doua jumătate a sezonului 2010-2011, şi recolta de cereale autohtonă mai mică de anul acesta se numără printre cauzele care au dus la scumpirea furajelor pentru animale în România.

Mihai Dumitriu, preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor de Ovine, spune că furnizorii de furaj i-au înştiinţat deja pe crescători că vor majora preţurile cu până la 15%. „Acest lucru nu se justifică, avem destul grâu furajer. În ceea ce priveşte creşterea preţului la carne, orice factor extern în procesul de producţie ar trebui să se simtă şi în cost", spune Dumitriu.

El spune că că acest lucru nu se va vedea imediat pentru că este vară şi românii consumă mai puţină carne. „Şi chiar dacă vor creşte preţurile, dar oamenii nu vor avea bani să cumpere, atunci ce vor face producătorii? Vor vinde şi mai puţin ca până acum", arată el. Şi Stanca Tudor, directorul executiv al Patronatului Român al Cărnii de Porc, confirmă faptul că s-a majorat preţul unui kilogram de furaj folosit pentru hrana animalelor cu până la 23%.

„Un kilogram de carne de porc se obţine cu 3,2 kilograme de furaje. Acum două luni, un kilogram de furaj costa 1,1 lei, acum este deja 1,35 lei. Acest lucru se simte în costul de producţie pentru că 70% din acesta este reprezentat de hrana animalelor", arată Stanca Tudor. Grâul reprezintă 30% din furajul porcilor, iar orzul până la 10%.

Carnea de pasăre nu se scumpeşte

Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în jur de 15-20% din suprafaţa cultivată cu grâu (2,4 milioane de hectare) a fost afectată de inundaţiile din acest an. Adrian Rădulescu, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, spune că preţul cerealelor a crescut în toată Europa, iar o eventuală majorare a preţului la alimente va fi de 5-7%.

Producătorii de carne de pasăre spun că, deocamdată, nu sunt afectaţi de creşterea preţului la cereale, şi asta pentru că porumbul reprezintă 65% din hrana păsărilor, iar producţia va fi bună anul acesta. Grâul, în schimb, acoperă doar 5% din furaj. „Noi încă folosim porumb de anul trecut, iar anul acesta toate estimările indică o recoltă foarte mare", arată Aurel Damian, directorul executiv al Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. Şi în 2009, recolta de porumb a fost una bună, iar România a exportat o cantitate în valoare de 250 de milioane de euro.

Producţia de nutreţuri, la un sfert

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale Patronale din Industria Nutreţurilor Combinante (NUTRICOMB), România mai are doar 80 de unităţi de producţie de nutreţuri, multe aflate „în stare de avarie", iar industria de profil a fost afectată de importurile mai ieftine din ţările vecine. „Producţia de nutreţuri a scăzut la 2,5 milioane de tone anual, faţă de cât făceam în anii ‘89 - adică 10 milioane de tone", arată Traian Coica, membru în Consiliul de Administraţie al NUTRICOMB. Importul masiv de carne de porc este unul dintre motivele pentru care producţia de nutreţuri a scăzut. „Să luăm exemplul cărnii de porc, aici 80% vine din import, dacă noi aducem carne din afară este clar că şi producţia locală de nutreţuri scade pentru că nu ai ce hrăni", arată Coica.

Datele Ministerului Agriculturi arată că, anul trecut, cele mai mari importuri au fost cele de carne de porc - de 380 de milioane de euro. În ceea ce priveşte majorarea preţului la furaje, Coica spune că fiecare producător testează piaţa, iar costul este influenţat şi de intermediarii care vând la un preţ mai mare decât cel cu care achiziţionează cereale de la producătorii agricoli.

Producţie mică de grâu

Producţia medie din România a fost anul trecut de 2.341 de kilograme la hectar, mult sub nivelul din penultima ţară din UE după acest indicator, Spania. Aceasta a raportat o producţie medie de 2.713 kilograme la hectar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite