Seceta a făcut ravagii în "ţara cartofului". Recolte de aproape trei ori mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Covasna este cunoscut ca fiind cel cu cea mai mare producţie anuală de cartofi la hectar, supranumit şi „ţara carfofului”. Numai că în acest an, seceta a făcut ravagii şi recolta a scăzut de la 22 de tone pe hectar în 2011 la 8 tone în acest an.

Producţia medie de cartofi în judeţul Covasna se va situa în acest an în jurul a 8 tone la hectar, faţă de 18 tone media multianuală, estimează conducerea Direcţiei Agricole Covasna.

Seceta din această vară a afectat considerabil agricultorii, arătând că producătorii de cartofi vor avea pierderi de aproape 80% deoarece recolta este slabă nu doar din punct de vedere cantitativ, ci şi calitativ, a declarat Konczei Csaba, directorul Direcţiei Agricole Covasna, potrivit Agerpres.

''Puţinii cartofi care s-au făcut sunt mărunţi şi nevandabili, prin urmare veniturile agricultorilor vor fi cu aproape 80% mai mici faţă de perioadele anterioare pentru că pierderile sunt atât cantitative, cât şi calitative. Anul trecut producţia de cartofi a fost foarte bună, aproape 22.000 de kilograme la hectar faţă de 18.000 de kilograme media multianuală, dar anul acesta va fi în jur de 8.000 de kilograme după cum se vede de pe suprafeţele recoltate până acum. Deci este foarte scăzută'', a explicat Konczei Csaba.

Până la ora actuală cartofii au fost adunaţi de pe circa 4.300 de hectare din cele aproape 15.000 cultivate cu cartofi în judeţul Covasna, adică de pe o treime din totalul suprafeţei.


Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite