Se scumpesc din nou alimentele. Agrostar: Preţurile vor creşte cu 3-5% în perioada următoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsele alimentare se vor scumpi din nou în perioada următoare. Preţurile vor creşte cu 3-5% din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a contextului internaţional, au anunţat vineri, la un seminar, reprezentanţii federaţiei Agrostar.

Potrivit acestora, lipsa unei politici agricole coerente duce la agravarea situaţiei fermierilor şi la creşterea alarmantă a preţurilor, majorare cu greu suportată de români.

"În viitor, lupta pentru resursele de hrană ale planetei se va ascuţi, iar România, deşi are potenţial uriaş în domeniu, va fi doar o piaţă de desfacere pentru produsele scumpe din import. Optimismul exagerat al domnului Valeriu Tabără, care susţine că România nu se va confrunta cu o criză alimentară, arată lipsă de realism din partea domniei sale", a declarat Niculae Ştefan, preşedintele Agrostar.

La începutul lunii, şi preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, declara că preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele 2-3 luni cu 10% şi 12%.

Potrivit datelor Institului Naţional de Statistică (INS), în primele patru luni ale acestui an, preţurile au crescut la cartofi cu peste 30%, la alte legume şi conserve de legume cu 21,2% şi în cazul zahărului cu 17,56%. Astfel, mărfurile alimentare erau în luna aprilie cu 5,08% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite