Scumpirile s-au potolit în aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luna trecută, preţurile au urcat cu 0,35% faţă de martie, pe fondul stabilităţii cotaţiilor la majoritatea produselor şi serviciilor. Media anuală a scumpirilor – inflaţia – s-a menţinut şi în aprilie, ca şi în martie, sub nivelul de 4,3%, cu o creştere a preţurilor mai mică de 0,5% faţă de luna anterioară.

Efectele creşterii abrupte a accizelor la tutun şi combustibili din ianuarie şi ale majorării costurilor în producţia industrială s-au temperat într-un timp relativ scurt, astfel că în aprilie doar scumpirea medicamentelor a influenţat rata inflaţiei.

În luna sărbătorilor pascale, cele mai multe dintre alimentele de bază s-au ieftinit uşor faţă de luna anterioară, media preţurilor acestora crescând doar cu 0,02%. Mărfurile nealimentare s-au scumpit, în medie, cu doar 0,56%, iar tarifele serviciilor - cu 0,47%, inflaţia anuală ajungând astfel la 4,28% (în martie fusese de 4,20%), potrivit datelor raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Oscilaţii modice de preţ

Preţurile medicamentelor au crescut luna trecută cu 3,96%, pentru că de la 1 aprilie acestea au fost actualizate în funcţie de cursul valutar utilizat în bugetul de stat pe 2010. De asemenea, preţurile articolelor medicale s-au majorat cu 3,75%. O creştere de peste un punct procentual a mai avut loc la citrice şi fructe exotice, care s-au scumpit cu 1,52%, probabil pe fondul unei deprecieri uşoare a leului.

La polul opus, o scăderere semnificativă a avut loc la ouă, care s-au ieftinit cu aproape 6% faţă de luna precedentă. La celelalte categorii de mărfuri şi servicii, oscilaţiile preţurilor au fost modice, în limita unui punct procentual.

Cursul mediu de schimb calculat de BNR pentru luna aprilie a fost de 4,1285 lei/euro, în creştere cu aproape 1% comparativ cu nivelul mediu din martie, de 4,0879 lei/euro.

Potrivit INS, creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (mai 2009 - aprilie 2010) faţă de precedentele 12 luni (mai 2008 - aprilie 2009) a fost de 4,9%.

De la începutul anului, preţurile au urcat cu 2,46%, situându-se cu mai mult de un punct procentual sub prognoza revizuită a Băncii Naţionale pentru 2010. Săptămâna trecută, banca centrală şi-a revizuit în uşoară creştere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,5% la 3,7%, ca şi pentru 2011 - de la 2,7% la 2,8%.

Atenţie la presiunile inflaţioniste!

„Conduita politicilor fiscale şi a veniturilor în sectorul public" şi „rigidităţile structurale ale economiei" sunt văzute de către experţii BNR, în ultimul Raport asupra inflaţiei, ca fiind principalele „cauze cu risc de abatere în sus" ce ar putea devia acest indicator de la traiectoria preconizată. De asemenea, un alt factor de risc ar mai putea fi evoluţia cotaţiilor ţiţeiului pe pieţele internaţionale. Scenariul evoluţiei preţurilor administrate (în special la utilităţi, CFR şi medicamente) este, de asemenea, „marcat de incertitudini", se mai arată în Raportul Băncii Naţionale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite