Scumpirile revin în forţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce în iunie preţurile bunurilor de consum au scăzut cu 0,04% faţă de mai, în iulie, luna în care piaţa românească a fost marcată de criza politică, scumpirile au revenit în forţă. Rata lunară a inflaţiei a fost în iulie de 0,59%, astfel că rata anuală a urcat la 3%.

Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat luna trecută la fructe proaspete (3,11%), la legume şi conserve (1,49%) şi la ouă (1,43%). Mai mult, tarifele pentru energie electrică au urcat luna trecută cu 5,38%, iar ţigările  s-au scumpit cu 1,21%. De asemenea, tarifele pentru telefonie, calculate în funcţie de cursul leu/euro, au crescut în iulie cu aproape 2%.

BNR menţine, totuşi, prognoza de inflaţie

Tensiunile politice din ultima lună şi jumătate au generat deprecieri semnificative ale monedei naţionale în raport cu euro. Moneda unică s-a scumpit cu 2,7% în luna iulie, evoluţie care s-a simţit, într-o oarecare măsură, la raft.  

Banca Naţională a României a anunţat la începutul lunii că menţine prognoza pentru inflaţia la final de an, de 3,2% în acest an şi 3% în 2013, dar a arătat că majoritatea riscurilor acţionează în direcţia depăşirii acestor niveluri, printre care preţurile internaţionale la materii prime şi alimente, implementarea reformelor, ajustarea fiscală şi tensiunile politice. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite