Scumpirile din industrie vor încinge inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îmbrăcămintea, încălţămintea şi produsele necesare întreţinerii sau dotării locuinţei vor avea preţuri mai mari în următoarele 3-6 luni. Creşterea cu aproape 11% a costurilor de producţie din fabrici, nemaiîntâlnită din toamna anului 2008, se va transfera în preţurile produselor nealimentare.

În primele două luni din 2011, preţurile producţiei industriale au înregistrat creşteri de peste 10% faţă de aceleaşi perioade din 2010, arată datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Un avans anual cu două cifre al acestor preţuri nu a mai fost consemnat din luna noiembrie 2008, când costurile crescuseră cu 11,7% faţă de aceeaşi lună din 2007.

Din toamna lui 2008 până la finele lui 2009, aceste costuri se angajaseră pe un trend descrescător, ajungând şi la scăderi anuale cu mai mult de 1%, evoluţie ce s-a reflectat apoi, la începutul lui 2010, într-o atenuare a scumpirii produselor finite - binecunoscutele mărfuri nealimentare din coşul inflaţiei. Însă trendul s-a inversat şi, de la majorări ale costurilor de producţie de 3%-4% (ianuarie-martie 2010 faţă de aceleaşi luni din anul anterior), am ajuns din nou la un avans de peste 10% (ianuarie-februarie 2011 faţă de aceleaşi luni din anul anterior). Analiştii economici spun că avansul costurilor de producţie din industrie se transferă în preţurile mărfurilor nealimentare în trei până la şase luni.

Haine şi medicamente în topul scumpirilor

Cele mai accentuate creşteri ale costurilor se regăsesc, potrivit datelor INS, în producţia de textile, marochinărie, medicamente, dar şi în fabricarea produselor din tutun, distribuţia apei, gestionarea deşeurilor, masele plastice sau articolele chimice. Altfel spus, pe lângă îmbrăcăminte, încălţăminte, medicamente sau ţigări, în categoria mărfurilor la care producţia s-a scumpit accelerat în ultimul an mai intră şi detergenţii, săpunurile, cosmeticele sau articolele necesare întreţinerii locuinţei. Iar dacă în această iarnă am avut creşteri-record ale costurilor de producţie, este foarte posibil ca începând din vară să le găsim în magazine la preţuri semnificativ mai mari decât cele din 2010.

Reamintim că, la începutul acestui an, doar alimentele au mai depăşit mărfurile nealimentare la capitolul scumpiri, iar serviciile s-au înscris pe un trend uşor descrescător. Dacă la alimente avansul preţurilor s-ar putea atenua în lunile de vară, iată că mărfurile nealimentare au toate şansele să strice socotelile inflaţiei din 2011.

Vânzările de alimente au scăzut cu 10%

În primele două luni din acest an, faţă de aceeaşi perioadă din 2010, afacerile din comerţul cu amănuntul au scăzut per ansamblu cu 6%, cea mai accentuată scădere fiind consemnată în comerţul cu alimente (10%). Comerţul cu mărfuri nealimentare a scăzut cu 1,5%, potrivit INS. În februarie 2011, afacerile din comerţ au crescut cu 5,4% faţă de ianuarie, dar au scăzut cu 4,8% faţă de februarie 2010. Comerţul cu carburanţi a scăzut în primele două luni cu 8,9%, dar a crescut în februarie cu 20,3% faţă de ianuarie şi a stagnat (-0,9%) faţă de aceeaşi lună din 2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite