Scumpirile au bătut creşterea salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

a crescut cu 2,67%, cu mult peste puterea de cumpărare. Patronii spun că vor fi nevoiţi să le acorde mai multe beneficii angajaţilor, existând riscul migrării forţei de muncă spre alte

a crescut cu 2,67%, cu mult peste puterea de cumpărare. Patronii spun că vor fi nevoiţi să le acorde mai multe beneficii angajaţilor, existând riscul migrării forţei de muncă spre alte meleaguri, aşa cum s-a întâmplat în domeniul industriei textile.

Angajatorii sunt îngrijoraţi
După primele şase luni, salariul mediu net pe economie a ajuns să fie 835 RON, comparativ cu 826 RON, cât era în luna ianuarie a acestui an, în timp ce saltul a fost de 2 RON faţă de luna mai. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), creşterile câştigului salarial din unele ramuri ale economiei au fost determinate de realizarea unei producţii mai mari, precum şi de plata unor prime lunare sau din repartizarea profitului net. Totuşi, acest lucru nu s-a resimţit şi la nivelul industriei textile, unde lucrurile se mişcă în general după un algoritm sezonier. "Abia de luna trecută am început să avem activitate susţinută, iar lucrurile vor continua aşa până pe la mijlocul lunii septembrie, după care vom avea din nou o lipsă de comenzi, cu o revenire către sfârşitul anului", ne-a declarat Mihai Păsculescu, vicepreşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor Români - UGIR-1903. În aceste condiţii, reprezentantul industriaşilor este de părere că majorarea salariilor ar putea să acopere inflaţia abia după următoarele şase luni. "Suntem nevoiţi să le acordăm angajaţilor beneficii, ca să nu rămânem fără forţă de muncă, aşa cum s-a întâmplat în Moldova şi Maramureş", spune Păsculescu. Astfel, pe lângă primele de vacanţă, angajatorii se gândesc şi la pachete salariale atractive, care să conţină asigurări de viaţă sau medicale. Cu aceste stimulente, câştigurile reale ale lucrătorilor din industria uşoară ar depăşi cu aproximativ 300 RON media raportată de INS referitor la această ramură.

Bani mai puţini în conturile intermediarilor financiari
Pe lângă activităţile care au înregistrat plusuri la nivelul câştigurilor în luna iunie, au existat altele cu scăderi drastice, aşa cum s-a întâmplat în domeniul intermedierilor financiare. Datele comunicate ieri de către INS indică o diminuare cu 18,6% a câştigului mediu, până la suma netă de 2.641 RON. Constantin Paraschiv, liderul federaţiei sindicale din bănci şi asigurări, ne-a declarat că scăderea veniturilor, cel puţin la nivelul angajaţilor din domeniul asigurărilor, este în strânsă legătură cu numărul mai mic de poliţe încheiate la nivelul lunii iunie. "Lucrurile vor reveni la normal abia prin octombrie", adaugă Constantin Paraschiv. O altă cauză este şi activitatea mult redusă a burselor de valori pe perioada verii.

Prima lună de vacanţă a încins tarifele la utilităţi
Cu 2 RON în plus la salariu în iunie faţă de luna precedentă, românii au trebuit să facă faţă scumpirii cu 1,6% a tarifelor la utilităţi. Mai mult au costat şi serviciile de telefonie (+1,4%), dar şi transportul pe calea ferată (+2,7%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite