Scumpirea utilităţilor va duce inflaţia la 9% în vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul de schimb poate atinge un minimum de 3,4 lei/euro şi o medie anuală de 3,55 lei Posibilitatea ca, de la 1 iulie, să se scumpească atât gazele, cât şi curentul electric i-a

Cursul de schimb poate atinge un minimum de 3,4 lei/euro şi o medie anuală de 3,55 lei

Posibilitatea ca, de la 1 iulie, să se scumpească atât gazele, cât şi curentul electric i-a determinat pe analiştii băncilor să pluseze estimările pe termen scurt privind inflaţia. BRD prognozează chiar o ridicare a mediei anuale a scumpirilor până la pragul de 9%, dacă scenariul majorării preţurilor la utilităţi va fi transpus în realitate.

BRD estimează un nivel al inflaţiei de 7% în termeni anuali, până la sfârşitul anului 2008, cu un maximum de 9% în luna iulie, ca urmare a creşterii anunţate a preţurilor la utilităţi. "În ceea ce priveşte inflaţia, rămânem ferm convinşi că presiunile care s-au manifestat anul trecut vor mai fi vizibile încă două-trei luni. După această perioadă, indicele preţurilor de consum va reintra pe o pantă descendentă.

Cu toate acestea, ratele anuale din următorii ani vor rămâne în afara estimărilor oficiale", a declarat, ieri, economistul-şef al BRD Groupe Societe Generale, Florian Libocor, la lansarea raportului de primăvară privind perspectivele economice pentru România.

Temperarea creşterii inflaţiei va rezulta din detensionarea presiunilor din partea preţurilor produselor agricole, atenuarea percepţiei negative a mediului exterior şi echilibrarea leului pe un trend de apreciere uşoară. BRD estimează, pentru sfârşitul anului 2009, o inflaţie de 5%, iar pentru 2010 de 3,9%.

Leul scapă de influenţele domestice

Pe de altă parte, cursul de schimb ar putea ajunge la 3,4 lei/euro dacă BNR va majora dobânda-cheie la 10%. Mişcarea de politică monetară ar fi posibilă în luna iulie, potrivit estimărilor BRD.

"Evoluţia cursului valutar va continua să depindă mai mult de factorii externi decât de fundamentele domestice. Credem că este destul de corect şi obiectiv spus că evoluţia leului faţă de moneda europeană este mai puţin sensibilă la evoluţia contului curent sau a inflaţiei", a apreciat Libocor.

În opinia sa, leul îşi va relua tendinţa de apreciere. "În şedinţa programată pentru luna mai, nu cred că BNR va face vreo modificare a dobânzii de politică monetară. O potenţială creştere a dobânzii va avea loc în iulie sau în a doua parte a anului, la 10%. Există şi posibilitatea ca până la sfârşitul anului dobânda de politică monetară să revină din nou la 9%", a mai declarat economistul-şef al BRD.

Creşterea PIB depinde de agricultură

În ceea ce priveşte creşterea economică, analiştii BRD anticipează un avans de 6,5% a PIB, în 2008, avans care va avea la bază în primul rând revenirea sectorului agricol. "Excludem posibilitatea ca rata de creştere reală să scadă în acest an.

Avem la baza acestei predicţii în primul rând revenirea sectorului agricol şi diminuarea efectelor unui an agricol slab. Vom avea însă o uşoară diminuare a ritmului de creştere a domeniului construcţiilor, dar totodată, o revenire la 3% din PIB a taxelor nete", a mai arătat Florian Libocor. Iar deficitul bugetar "se va menţine în 2008 la 3% din PIB, ceea ce reflectă necesarul de investiţii din România", conchide analistul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite