Scumpirea tigarilor ieftine pune in pericol aderarea la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Introducerea unor preturi minime de referinta - un fel de mercuriale - la tigarete sau bauturi alcoolice ar periclita aderarea Romaniei la UE. Consiliul Concurentei a trimis deja Ministerului

Introducerea unor preturi minime de referinta - un fel de mercuriale - la tigarete sau bauturi alcoolice ar periclita aderarea Romaniei la UE. Consiliul Concurentei a trimis deja Ministerului Finantelor doua scrisori in care cere sa se renunte la aceasta intentie si spune ca va contesta masura la Curtea de Apel daca aceasta va fi pusa in practica la 1 ianuarie 2006.
Litrul de alcool pur ar costa 195.000 lei
Noile propuneri de modificare a Codului Fiscal prevad introducerea unor preturi minime de referinta la alcool si tigarete sub care nu va putea fi vandut nici un produs din aceasta categorie. In cazul tigaretelor, pretul de referinta este stabilit la 90% din pretul maxim de vanzare specific categoriei de tigarete cea mai cautata (in jurul a 35.000 lei), in timp ce la bauturi alcoolice pretul de referinta este de 19.500 lei grad dal (un litru alcool etilic echivaleaza cu 10 grade dal).
Pretul minim - o ingerinta a statului
Fixarea preturilor minime nu este compatibila cu legislatia comunitara si ar contraveni angajamentelor asumate de Romania, a declarat George Musliu, vicepresedinte al Consiliului Concurentei, cu ocazia dezbaterii "Aspecte concurentiale in noul Cod Fiscal al Romaniei". De altfel, Consiliul Con-curentei a trimis Ministerului Finantelor Publice doua scrisori in care precizeaza: "Va readucem in atentie necesitatea reconsiderarii (.) in sensul eliminarii prevederilor anticoncurentiale privind fixarea unor preturi minime atat la tigarete, cat si la alcool, distilate si bauturi spirtoase". Nici expertii economici ai presedintiei nu au o parere mai buna asupra masurii care ar urma sa aduca mai multi bani bugetului. Initiativa ar reprezenta o interventie a statului in interiorul anumitor sectoare, distorsionand competitia, spune Andreea Vass, expert pe probleme economice al institutiei prezidentiale. Aceasta masura, prin faptul ca va duce la scumpirea segmentului ieftin de produse, "ar putea antrena piata neagra", spune Vass.
Philip Morris, singurul sustinator al mercurialului
Desi masura este contestata, producatorii de tigari care ar putea fi avantajati de introducerea pretului minim - cum ar fi Philip Morris (PM), spera in adoptarea acesteia si vorbesc de un efect de descurajare a fumatului care ar aparea astfel. "Am inteles ca Consiliul Concurentei a luat o decizie privitoare la pretul minim, dar sper ca MFP inca nu a luat aceasta decizie", si-a exprimat speranta Peter Imre, reprezentant al PM, in cadrul seminarului mentionat. "Va fi combatut fumatul in randul tinerilor, deoarece acestia consuma tigari ieftine", crede Imre. In privinta accizarii egale a tigarilor - o alta masura propusa de Finante, dar contestata -, Imre spune ca aceasta ar fi o masura corecta, deoarece "si Carpatiul, si Kentul au acelasi efect nociv". Pentru a nu se dezvolta contrabanda in urma majorarii pretului tigarilor ieftine, statul ar trebui sa adopte un pachet complex de masuri, cum ar fi licentierea firmelor active in industria tutunului si legi puternice de combatere a contrabandei si contrafacerii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite