Scumpirea probabilă a gazelor în 2007, cu mai puţin de 8%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazele naturale s-ar putea scumpi, în 2007, cu maximum 3-5%, în loc de 8% cât era preconizat, dacă Ministerul Economiei şi al Comerţului (MEC) va găsi o soluţie de ieftinire a gazelor din

Gazele naturale s-ar putea scumpi, în 2007, cu maximum 3-5%, în loc de 8% cât era preconizat, dacă Ministerul Economiei şi al Comerţului (MEC) va găsi o soluţie de ieftinire a gazelor din import, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul economiei, Varujan Vosganian. El a adăugat că a dispus Romgaz să îi prezinte o situaţie a depozitelor de gaze naturale. "După calculele noastre am putea să evităm astfel o scumpire cu 3-4%. Dacă în 2007 preţul gazelor naturale ar trebui să crească cu 8%, prin importul de gaze naturale mai ieftine, creşterea ar trebui să fie de 3% până la 5%", a spus ministrul economiei. Vosganian a mai arătat că un calendar al creşterii preţurilor interne la gaze naturale va fi stabilit trimestrial şi că România trebuie să îşi extindă capacitatea de depozitare pentru a-şi scădea dependenţa de importuri.

În acelaşi timp, ministrul a afirmat că reprezentanţi ai companiilor Romgaz şi Gazprom se vor întâlni în următoarele săptămâni pentru a discuta despre înfiinţarea unei companii mixte, prin care România să importe gaze ruseşti fără intermediari. Săptămâna trecută, joi, am avut o a treia întâlnire cu ambasadorul Federaţiei Ruse şi, în următoarele câteva săptămâni, Romgaz şi Gazprom vor avea o întâlnire la nivel de experţi", a spus ministrul. Potrivit acestuia, "oricât s-ar apropia România de UE, nu poate să nu aibă o conectare importantă cu Rusia. Deficitul comercial între noi şi această ţară este de 3,5 miliarde de euro". Potrivit declaraţiilor oficialilor Gazprom, făcute la vizita de anul trecut de la Bucureşti, cele două companii ar fi trebuit să înfiinţeze o companie mixtă care să se ocupe de import de gaze şi de administrarea epozitului de hidrocarburi de la Roman Mărgineni. Romgaz a transmis Gazprom un memorandum de înţelegere care trebuia semnat şi de partea rusă, însă până la finele săptămânii trecute nu primise niciun răspuns oficial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite