Scumpirea ouălor ne-a scos din deflaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

lunară a scumpirilor a fost, în acest an, de 0,3%. Mărfurile nealimentare şi serviciile au contribuit cu 0,11 puncte şi, respectiv, 0,2 puncte la creşterea preţurilor, în timp ce alimentele au

lunară a scumpirilor a fost, în acest an, de 0,3%. Mărfurile nealimentare şi serviciile au contribuit cu 0,11 puncte şi, respectiv, 0,2 puncte la creşterea preţurilor, în timp ce alimentele au determinat scăderea ratei inflaţiei cu 0,26 puncte. Evoluţia preţurilor în sectorul de servicii a fost influenţată, în principal, de creşterea tarifelor la telefon (cu 3,1%), chirii (1,8%), abonamente la transportul auto în comun (1,8%) şi de majorarea tarifelor la cazare în cămine şcolare. Practic, toate categoriile de servicii s-au scumpit în luna septembrie, cu excepţia cazării în unităţi hoteliere, unde a fost înregistrată o scădere cu 0,14%, se arată într-un comunicat al INS. Scumpirea serviciilor şi a mărfurilor nealimentare a fost compensată doar parţial de ieftinirea alimentelor. Tarifele serviciilor au urcat cu 1,18%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,24%, în timp ce preţurile alimentelor s-au redus cu 0,06%.Creşterea preţurilor la mărfurile nealimentare s-a datorat, în principal, majorării preţurilor la tutun şi ţigări, cu 0,8%. Altfel spus, ca urmare a aplicării taxei pe viciu, producătorii şi comercianţii de ţigarete au continuat procesul de scumpire lentă, dar constantă, început încă din luna aprilie. În cadrul grupei mărfurilor nealimentare, au consemnat scăderi preţurile la maşini de spălat, frigidere, congelatoare şi medicamente.
În cadrul grupei de produse alimentare, s-au înregistrat creşteri importante la ouă, ale căror preţuri au urcat cu 11,2%, respectiv citrice şi alte fructe meridionale (4,1%). Acestea sunt, de altfel, şi cele mai accentuate creşteri de preţuri înregistrate în septembrie faţă de luna anterioară. La polul opus se află cartofii, care s-au ieftinit, în medie, cu 18,1%. Urmează, în ordine, grupa celorlalte legume şi conserve de legume (minus 4,8%) şi zahărul, care s-a ieftinit cu 3 procente.
ţinta de inflaţie stabilită de Banca Naţională a României (BNR) pentru 2006 este de 5% plus/minus un punct procentual. Potrivit variantei preliminare a prognozei de toamnă realizate de Comisia Naţională de Prognoză - CNP, rata inflaţiei ar putea ajunge, la finele acestui an, la 5,5%, cu o jumătate de punct procentual sub nivelul anticipat la începutul anului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite