Scumpirea lemnului încurajează importurile de mobilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oferta de mobilier ieftin din Europa este dublată de creşterea tarifelor la utilităţi în producţia autohtonă Anul trecut, preţurile de achiziţie a masei lemnoase de pe piaţa

Oferta de mobilier ieftin din Europa este dublată de creşterea tarifelor la utilităţi în producţia autohtonă

Anul trecut, preţurile de achiziţie a masei lemnoase de pe piaţa românească au crescut cu până la 20 la sută, iar trendul ascendent s-ar putea menţine şi în acest an. În consecinţă, producătorii autohtoni de mobilă se vor orienta către importurile de materii prime mai ieftine din Europa, unde oferta e în continuă creştere, în condiţiile în care concurenţa externă este din ce în ce mai mare.

Pe piaţa românească, preţul lemnului a crescut în principal ca urmare a cererii ridicate. Pe de altă parte, cantitatea de masă lemnoasă tăiată în Europa s-a majorat foarte mult în 2006 şi ar putea exista un surplus de ofertă care să afecteze preţurile. Producătorii autohtoni nu se aşteaptă şi la o scumpire a mobilei, datorită faptului că în România vin din ce în ce mai mulţi investitori străini, concurând puternic producţia locală. "Potrivit estimărilor noastre, majorarea preţurilor la materia primă din lemn (PAL, MDF etc.) ar fi de circa 7% unul din motive fiind avansul tarifelor la energia electrică", afirmă producătorii de mobilă. Preţurile în acest sector nu pot însă să avanseze semnificativ, întrucât firmele care folosesc lemnul ca materie primă vor opta pentru importuri. "Producătorii de mobilă pot importa masă lemnoasă din Rusia şi Ucraina, la preţuri apropiate", au mai afirmat sursele citate.

Vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă, Viorel Creţu, ne-a declarat că "scumpirea lemnului nu se va regăsi şi în preţul mobilierului, pentru că şi aşa lemnul achiziţionat din România este mai scump decât cel de pe piaţa comună europeană. În plus, în această industrie vor interveni tot mai mulţi investitori străini, care au preţuri competitive şi un grad mai bun de utilizare al lemnului. Acum, gradul de utilizare este de 35%, adică dintr-un buştean (fag sau stejar) o treime se regăseşte în mobilierul rezultat din prelucrarea acestuia", a mai spus Creţu.

Industria bazată pe resurse forestiere va creşte cu 7%

Cererea de lemn pe piaţa internă se va intensifica în acest an, în condiţiile dezvoltării sectoarelor care folosesc lemnul ca materie primă. Industriile care au la bază utilizarea resurselor forestiere, cum ar fi industria mobilei, vor înregistra o creştere anuală de 7%, în perioada 2007-2010, potrivit unui studiu emis de Comisia Naţională de Prognoză. Dezvoltarea acestor sectoare se va baza mai ales pe creşterea exporturilor. Circa 70% din producţia industriei de prelucrare a lemnului este livrată pe pieţele externe, iar în cazul mobilierului ponderea exporturilor se ridică la aproape 75%. Comerţul cu produse din lemn a înregistrat un excedent de peste 1 miliard de euro în anul 2006.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite