Scumpirea gazului umfla pretul painii cu 10 la suta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele acestea, Autoritatea Nationala a Gazelor Naturale - ANRGN ar trebui sa publice noile preturi ale gazelor pe 2006. Ca stau acasa sau merg la piata, romanii vor fi loviti de scumpirea gazelor din

Zilele acestea, Autoritatea Nationala a Gazelor Naturale - ANRGN ar trebui sa publice noile preturi ale gazelor pe 2006. Ca stau acasa sau merg la piata, romanii vor fi loviti de scumpirea gazelor din toate directiile. Cei mai afectati vor fi consumatorii saraci, cei care folosesc doar aragazul si isi cumpara painea si conserva de pe tarabe. Deocamdata, autoritatile vorbesc de o crestere de 17% de la 1 ianuarie si de 35-40% pe intreg an 2006.
La discretia unei grile incorecte
Primii loviti de majorarea gazelor sunt atat cetatenii care si-au montat contoare de apartament, cat mai ales cei care au investit in centrale individuale de gaze. Ciudatenia este ca acestia au fost nevoiti sa accepte o grila de consum fixata de ANRGN la 2.500 mc gaze pe an. Aceasta grila are cel mai mare pret, iar cetatenii au fost nevoiti sa o accepte. "Oamenii insa nu consuma 2.500 mc/an, ci 300-500 mc/an, deoarece fac mari economii. Dar ei platesc cel mai mare pret, corespondentul celor 2.500 mc cati au fost trecuti in contract. In mod normal, ANRGN ar fi trebuit sa aiba o paleta intreaga de grile, astfel incat consumatorii mici sa aiba preturi mai mici", sustine Petru Olaru, presedintele Asociatiei Locatarilor din Timisoara. Se pare ca ANRGN a creat initial 20 de grile, dar actualii patroni ai Distrigaz - Sud si Nord, respectiv Gaz de France si Ruhrgaz - au impus doar cinci grile.
Preturile vor creste lent, dar constant
Producatoriii alimentelor de baza - zahar, paine, carne si conserve - sunt in alerta, caci le vor creste costurile. Pentru a nu-si dezechilibra vanzarile, ei vor face cresteri mici, dar constante. Nicolae Armeneanu, presedintele Patronatului din domeniul zaharului, declara: "Costurile energetice vor creste cu 20 la suta, iar pretul zaharului va trebui sa creasca cu cel putin 5-10 la suta". Mihai Visan, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, sustine ca, din cauza puterii slabe de cumparare a romanilor, produsele din carne se vor majora cu 5-6 la suta. "In schimb, cele de calitate, ce se vor adresa clasei mijlocii, se vor scumpi mai mult", sustine si Nicolae Apostol, parlamentar independent. Painea se va scumpi si ea cu 10%, sustine Nicolae Samis, directorul Detapan. "Cand ne cresc costurile, logic este sa creasca si pretul painii. Si asa fabricantii de paine corecti sunt la limita supravietuirii in lupta cu productia la negru a painii", declara Aurel Popescu, presedintele Rompan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite