Scumpirea gazelor va seca bugetul de 7.000 miliarde lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazele s-au scumpit cu 17 la suta, iar energia electrica cu 1,85 la suta la 1 ianuarie 2006. Cei mai afectati vor fi posesorii de centrale de apartament, dar si producatorii de mobila, sticla,

Gazele s-au scumpit cu 17 la suta, iar energia electrica cu 1,85 la suta la 1 ianuarie 2006. Cei mai afectati vor fi posesorii de centrale de apartament, dar si producatorii de mobila, sticla, textile, bunuri alimentare si ingrasaminte, carora le vor creste costurile. Alimentele se vor scumpi pe fata cu 10 la suta - painea, mezelurile si bauturile, dar si pe sest, prin diversificarea produselor. Astfel, pe langa pierderile consumatorilor, marele perdant va fi si statul, care in 2006 va subventiona aceste scumpiri cu cel putin 7.000 de miliarde de lei.
Scumpiri si falimente in lant
Scumpirile fara precedent ale gazelor naturale vor afecta direct nivelul de trai al romanilor prin consumul propriu si cresterea apropiata a gigacaloriei, dar si prin scumpirea alimentelor de baza si a incaltamintei, textilelor si aparaturii de uz casnic. O alta categorie afectata direct vor fi si fabricile de sticla, mobila, ciment si ingrasaminte. Fabricile de mobila vor trimite in somaj inca 25.000 de oameni, iar fabricile de textile vor continua disponibilizarile dupa ce, in 2005, 25 la suta dintre acestea si-au inchis portile. ,O mare problema o vor avea si producatorii de ingrasaminte, care nu vor face fata concurentei produselor din Ucraina pe piata UE. Aceeasi soarta o vor avea si fabricile de ciment", ne-a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri. Tot in 2006, pretul gazelor ne va scumpi painea cu 10 la suta, mezelurile cu 10-15 la suta si bauturile alcoolice cu 5 la suta. In sprijinul consumatorilor cu venituri de 1,1-3,1 milioane lei/luna/persoana, statul va aloca subventii in valoare de aproape 4.000 de miliarde de lei.
Si incalzirea va fi mai scumpa
Cresterea pretului gazelor va duce automat la cresterea costurile de productie a gigacaloriei. CET-urile care apartin Societatii Termoelectrica, dar si cele administrate de autoritatile locale intentioneaza sa solicite o crestere a pretului de referinta a gigacaloriei. Nici subventiile acordate de stat pentru incalzire - de 3.500 miliarde de lei in 2006 - nu-i pot ajuta pe producatorii de energie termica sa-si acopere costurile. Astfel, unele CET-uri si-au anuntat scumpiri. Nicolae Opris, presedintele Autoritatii de Reglementare a Energiei, nu exclude o scumpire a acesteia, dar nu acum, ci la 1 iulie: ,Stiu ca sunt unele autoritati locale care doresc sa scumpeasca gigacaloria, dar o vor face pe cont propriu. Gigacaloria s-ar putea scumpi, dar numai de la 1 iulie", ne-a declarat seful Autoritatii. Cum insa pretul energiei electrice a crescut cu doar 1,85 la suta, producatorii de energie electrica si termica sunt nevoiti sa se multumeasca cu un procent infim.

Scumpirea gazelor va fi resimtita pe 1 februarie
* casa: 5 milioane lei in noiembrie, 5,8 milioane lei in ianuarie
* aragaz bloc: 134.000 lei in noiembrie, 156.000 lei in ianuarie
* agentii economici din mobila, sticla si mezeluri: 15 miliarde lei in noiembrie, 17,5 miliarde lei in ianuarie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite